Gå tillbaka till webbplatsen

Mot självförsörjning av energi: solceller på balkongen

31 mars 2023

Krisen med stigande elpriser påverkar oss redan, med allt högre räkningar som får alla att klaga. Samtidigt intensifieras energikrisen. Sökandet efter förnybar energi är oumbärligt och solenergi är en förnybar energikälla som vi kan använda så snart som möjligt, så att installera solcellspaneler är ett gynnsamt alternativ. Men alla har inte ett eget fristående hus och alla har inte råd med ett komplett solcellssystem. I dessa fall är solceller på balkongen en kostnadseffektiv och miljövänlig lösning.

Vad är solceller för balkonger?


Utvecklingen av distribuerade solceller i städer begränsas ofta av tillgången på takresurser, och olika modeller för tillämpning av solceller har uppstått för att bygga distribuerade solcellsanläggningar. Balkong-PV är en ny modell som nyligen har dykt upp, där man använder balkongresurser för att anlägga solenergisystem.
Fördelen med att installera solcellsanläggningar på balkonger är att det inte behövs några separata takresurser, varken i bostadshus eller höghus. Utan att skada byggnadens huvudstruktur läggs solcellsmodulerna ut på balkongen utanför huset, och du kan naturligtvis installera dem på väggar, terrasser, trädgårdar, med bara några få bitar. Den upptar inte bara en liten yta, utan utnyttjar också byggnadsresurserna fullt ut och förverkligar arkitektur, miljöskydd, energibesparing, elproduktion och praktiska lösningar i ett, och rengöring och underhåll är relativt enkelt.

Vilka villkor måste uppfyllas för att installera solcellspaneler på balkongen?

Det är vanligen elproduktion utanför elnätet. Så länge din balkong vetter mot söder kan du bygga detta "balkongkraftverk", men det är naturligtvis också lämpligt för balkonger som vetter mot sydväst eller sydost. Systemets storlek avgör prestandan och i slutändan kostnaden, och mängden el som genereras beror på antalet installerade solpaneler och effektnivån.
Det finns olika sätt att installera ett "balkongkraftverk" och panelernas lutningsvinkel måste justeras beroende på platsens latitud samt balkongens bärförmåga. En vanlig väggmonterad typ är att placera panelerna parallellt med väggen, lutande mot väggen, eller så kan de placeras direkt i balkongens mitt med hjälp av hjulställ eller installeras som en överhängande baldakin.

Den el som genereras måste ledas in i ett vägguttag - använd inte förlängningssladdar eller elcentraler. Konsumentskyddsföreningen råder alla hushåll som installerar en solcellsanläggning att kontrollera sitt hemförsäkringsskydd och fråga om solcellsanläggningen kan ingå i deras befintliga försäkringsavtal.

I januari 2023 föreslår den tyska VDE att tröskeln för installation och användning av solcellsanläggningar på balkonger förenklas, i hopp om att denna typ av solceller kommer att användas i stor utsträckning i framtiden. En federal delstat har till och med beslutat att bevilja bidrag för att invånarna ska kunna installera minisolanläggningar på sina balkonger.
I Italien är effekten begränsad till mindre än 800 W utan att man behöver visa upp något tillstånd, men vissa bestämmelser måste uppfyllas.

Fördelar och nackdelar med solceller på balkongen

Denna nya modell för solceller på balkonger har både för- och nackdelar när det gäller installerad kapacitet jämfört med andra takprojekt.
Fördelar:
1. Liten storlek tar inte upp utrymme, solcellsmoduler kan placeras på balkonger, väggar etc. utanför huset.
2. Låg tröskel, nästan inget förvaltningstillstånd krävs (i vissa länder måste man kontakta lägenhetsförvaltaren).
3. Solpaneler med fyrhjuligt stöd, som kan flyttas och justeras till den bästa riktningen för solljuset (för camping).
4. Kan användas i händelse av strömavbrott.
5. Lätt att underhålla och rengöra
6. Låg kostnad
Det finns många fördelar med att installera en solcellsanläggning på balkongen, men den har också vissa invändningar:
1. Små solcellssystem kan inte garantera att de täcker hela lägenhetens dagliga energibehov, och det lilla antalet installationer resulterar i en låg effekt.
2. Väggmonterade solpaneler kräver en professionell byggare och risken för installation är hög.

Maysun Solar, en tillverkare av solcellsmoduler med 15 års erfarenhet, har lokala lager i 13 länder, bland annat i Tyskland, Nederländerna, Polen, Ungern och Italien, och kan förse dig med närmaste solcellspaneler. Kontakta oss nu och få en offert. Lita på oss, det är värt det!