Gå tillbaka till webbplatsen

Har du dessa problem med din solcellsmoduls baksida?

6 april 2023

Den långsiktiga stabiliteten hos solcellsmoduler är nyckeln till kontinuerlig produktion av el från ett solcellssystem. Som en viktig del av solcellspanelen skyddar baksidan cellerna, men det finns några vanliga problem under produktion och senare användning. Nedan följer en lista över vanliga problem med PV-bakplåtar som Maysun Solar har sammanställt för dig.

1. Gulnande
Vid lamineringen av solcellsmoduler används två lager självhäftande film för att binda solcellerna till glaset och backsheetet som en enhet. Ett av de två lagren av självhäftande film krävs i allmänhet för att stänga av kortvågigt UV-ljus. Själva baksidan är motståndskraftig mot UV-ljus vid 300nm-380nm, men en del av baksidan gulnar fortfarande under UV-ljus, vilket leder till att molekylära komponenter i baksideskiktet förstörs och att baksideskiktets totala prestanda minskar, liksom att baksideskiktets reflektionsförmåga minskar, vilket påverkar modulens totala effekt.

Fluorerade material är i sig UV-beständiga om de inte behandlas på annat sätt. Om filmens båda skikt inte avskärmar kortvågigt UV-ljus kommer UV-ljuset direkt att orsaka gulfärgning av backsheetet på det undre skiktet. Gulaktigheten på baksidan minskar reflektionen av solljuset, vilket i sin tur påverkar solcellens absorption av solljus och i slutändan minskar modulens effekt.

2. Bulning
Placeringen av den heta punkten på cellen och placeringen av den osynliga tejpen är båda benägna att bulla ut bakplåt, särskilt när de två platserna överlappar varandra, vilket huvudsakligen orsakas av höga temperaturer som leder till materialförångning.
UV-absorbatorn i EVA omvandlar det absorberade UV-ljuset till en del av värmeenergin och avger den till modulen.
Generellt sett är den maximala arbetstemperaturen för en normal modul mellan 70 °C och 80 °C. Enligt testdata kommer temperaturökningen att påverka modulens uteffekt, och för varje ökning av modulens temperatur med 1 °C kommer modulens uteffekt att minskas med ungefär 1 W. Därför bör värmeöverföringskoefficienten för backsheetmaterialet beaktas under urvalsprocessen.

3. Luftbubblor
Backsheet-remsorna orsakar en stor gradient mellan de konvergerande remsorna, och läggningspersonalen sätter inte EVA-remsorna på plats, vilket gör att EVA inte fylls väl. Vid senare användning av komponenterna kommer bubblorna gradvis att expandera och materialet runt bubblorna kommer att oxidera och försämras, vilket i hög grad påverkar komponenternas livslängd.

4. Repor
Repor kan uppstå på flera olika sätt: 1. från själva råmaterialet, 2. från vassa föremål som orsakar repor på baksidan under transport på överföringsledningen, 3. från skador som orsakas av trimmare i trimningsprocessen.
De viktigaste rollerna för bakplåten i monteringen är fukt, damm och isolering. Repor på backplattan minskar kraftigt komponentens fuktbeständighet, vilket kommer att påskynda oxidationen av komponenten, och de antiisolerande egenskaperna kommer att minska komponentens säkerhetsprestanda. Repor ökar också baksidans vattengenomsläpplighet, och överdriven vattenånga som tränger in i modulen leder direkt till korrosion av de interna kretsarna, vilket gör att modulen med tiden förlorar sin kraftgenereringsprestanda, och de interna kretsarna förstörs också på grund av allvarlig oxidation, vilket innebär att modulens livslängd tar slut.

Om din solcellsbackplatta uppvisar något av dessa problem bör du kontakta det märkesföretag som du köpte den från så snart som möjligt. Förutom problem med backsheet som kan orsaka förlust av solcellseffekt finns det många andra vanliga problem som kan hindra ett solcellssystem från att producera el, som du kan se genom att klicka på knappen nedan.

Maysun Solar, som en tillverkare av solcellsmoduler med 15 års yrkeserfarenhet, utför en mängd olika tester under tillverkningsprocessen och kan förse dig med solpaneler av hög kvalitet, klicka på knappen nedan för att kontakta oss för att få en produktoffert.