Solpaneler har världen över lyfts fram som ett viktigt vapen för att minska koldioxidutsläppen, men de bryts ned och blir gradvis mindre effektiva. Efter cirka 25-30 år är det ofta mer kostnadseffektivt att ersätta dem med nya.
Experter säger att miljarder paneler så småningom kommer att behöva kasseras och bytas ut.
Hur många solpaneler behöver återvinnas?
2016 förutspådde International Renewable Energy Agency (IRENA) att antalet uttjänta solcellspaneler i början av 2030-talet globalt sett skulle motsvara ca 4 % av antalet installerade paneler. På 2050-talet kommer mängden avfall från solpaneler att öka till minst 5 miljoner ton per år, enligt byrån. Det kumulativa globala värdet av råvaror som tekniskt kan återvinnas från solcellspaneler kan uppgå till 450 miljoner dollar (i 2016 års termer), vilket ungefär motsvarar kostnaden för råvaror som behövs för att producera cirka 60 miljoner nya paneler eller 18 GW genereringskapacitet. År 2050 skulle det kumulativa återvinningsvärdet kunna överstiga 15 miljarder dollar, enligt rapporten.
Energiexperter uppmanar regeringar att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en hotande global miljökatastrof.
Ute Collier, biträdande chef för International Renewable Energy Agency (IRENA), säger: "År 2050 kommer detta att vara ett berg av sopor om vi inte sätter upp återvinningskedjor nu."
"Vi producerar fler och fler solpaneler - vilket är jättebra - men vad ska vi göra med avfallet?"
Vad är solpaneler gjorda av?
Solpanelerna är som smörgåsar.
1. Solcellen är i mitten. Cirka 90 % av kommersiella solpaneler använder kisel som halvledare för att omvandla ljusenergi till elektricitet. Tunna metallremsor (vanligtvis silver) korsar ytan på kiselkristallerna i varje cell och leder strömmen till panelens kopparledningar.
2. Solcellen är inkapslad i en skyddande barriär, vanligtvis ett inkapslingsmaterial av genomskinlig plast som kallas EVA. Ovansidan är täckt med ytterligare ett lager glas, och baksidan är också täckt med EVA. Det hela omges av en aluminiumram.
Denna skiktade struktur skyddar cellerna från naturliga element samtidigt som solljus kan passera igenom, men kan vara svår att dekonstruera när panelerna når slutet av sin livslängd.
Vilka delar av en solpanel kan återvinnas?
Översikt över återvinning:
1. Solcellsteknik med kristallint kisel står för den största delen av marknadsandelen för solpaneler. Denna typ av panel består av en aluminiumram, glas, koppartrådar, ett polymerskikt och baksida, kiselsolceller och en kopplingsbox av plast. Polymerskiktet tätar panelen mot väder och vind, men kan göra det svårt att återvinna och ta bort panelen, eftersom det vanligtvis krävs höga temperaturer för att lossa limmet.
2. Många komponenter kan återvinnas. I en typisk kristallin solcellsmodul finns komponenter som glas, polymerer, själva solcellen, koppar, aluminium och spårmängder av andra metaller. Den största bidragande orsaken till den totala vikten är glas med 75%, följt av polymerer med 10% och aluminium med 8%. Spår av silver, bly och tenn förekommer.
3. Andra material som finns i solcellen kan vara svårare att återvinna. Silver och koppar är värdefulla komponenter, men paneler innehåller vanligtvis mycket små mängder av dessa material. Giftiga metaller som bly och kadmium kan också förekomma i solpaneler.
4. Solpaneler kan innehålla kritiska material som aluminium, tenn, tellur och antimon, samt gallium och indium i vissa tunnfilmsmoduler.
5. Andra komponenter i ett solenergisystem kan vara växelriktare, rack och batteribackupsystem, som också kan återvinnas. Växelriktare kan återvinnas med e-avfall, och ställningar kan återvinnas med liknande metallskrot.
Återvinningsprocess för solpaneler:
Återvinning av solcellspaneler delas in i tre huvudsteg: (1) stratifiering, (2) materialseparation och (3) materialutvinning och rening. Solpaneler återvinns främst genom kemiska, termiska och mekaniska processer. Processen inleds med att kopplingsdosor, ledningar och ramar avlägsnas. Modulerna strimlas, sorteras och separeras sedan. Genom att separera materialen kan de skickas till den specifika återvinningsprocess som är kopplad till varje material. Ovanstående process är tillämplig på kristallina kiselpaneler.
De beskrivna metoderna är bara några av många. Ett antal andra metoder är för närvarande under utredning. Det största problemet med återvinningsprocessen är nivån av föroreningar. Exempelvis kan värmebehandlingar vid höga temperaturer och mekaniska processer generera föroreningar. Dessutom kan lågtemperaturprocesser som använder specifika mekaniska eller kemiska steg också generera föroreningar. Därför kan det önskade resultatet endast uppnås genom en kombination av termiska, kemiska eller metallurgiska steg. När dessa material kan återvinnas utan föroreningar kommer de att ha ett högre värde på marknaden, vilket är ett av de största hindren för återvinningsindustrin för solceller.
Vilka är de framtida fördelarna med återvinning av solpaneler?
1. Etableringen av mer infrastruktur för återvinning av solpaneler , och de kommer effektivt att stimulera ekonomisk utveckling. En ordentlig infrastruktur för återvinning av solpaneler måste inrättas för att hantera det stora antalet solpaneler som kommer att kasseras inom en snar framtid. När den väl är på plats kommer vi att bevittna ett antal positiva effekter och nya möjligheter i ekonomin.
2. Återvinning av solpaneler kommer att skapa fler jobb och spara mer råmaterial. År 2050 kommer återvinning av solceller inte bara att skapa fler gröna jobb utan också ha ett återvinningsvärde på cirka 11 miljarder pund. Det innebär att cirka 630 GW energi skulle kunna produceras bara genom att återanvända tidigare använda material.
3. Ständigt rabatterat pris. I takt med att priset på solenergi fortsätter att sjunka väljer allt fler hushåll och företag att investera i solenergisystem. De ständigt rabatterade priserna innebär att fler hushåll kommer att ha råd med solcellsanläggningar.
Maysun samarbetar med ett antal nationella leverantörer och har hjälpt många kunder med installation av solpaneler.
Maysun Solar har specialiserat sig på produktion av högkvalitativa solpaneler sedan 2008. Vi har ett brett utbud av produkter, inklusive monokristallina solpaneler och glaspaneler samt takpannor med halvskuren, MBB- och IBC-teknik, som ger överlägsen prestanda och snygg design som passar perfekt in i alla byggnader. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor och lager i många länder och har etablerat långsiktiga relationer med utmärkta installatörer! För den senaste modulofferten eller andra PV-relaterade förfrågningar är du välkommen att kontakta oss.