Gå tillbaka till webbplatsen

Hur du installerar en solcellsanläggning på ditt tak

13 januari 2023

De flesta länder uppmuntrar invånarna att installera solcellsanläggningar i hemmet genom skatteincitament och politiska subventioner. Den slutliga visionen är densamma, nämligen att göra samhället koldioxidneutralt och uppnå grön och energieffektiv hållbarhet. Hur ska vanliga familjer installera solcellspaneler på sina egna tak? Vilka villkor måste du ha? Vilka är skillnaderna mellan olika typer av takinstallationer? I den här artikeln får du svar på alla dina frågor.

Är mitt tak lämpligt för ett solcellssystem?

Först och främst måste du se om det finns skugga runt ditt eget tak och om ljusförhållandena är bra. Ett hus på landet är däremot bäst lämpat för ett solcellssystem på taket - med mycket sol och ingen skugga.
Det finns många olika byggmaterial för tak, så vi kommer inte att diskutera dem för tillfället. Här delar vi in tak i platta och lutande tak.

Platta tak:

Solcellssystem på platta tak installeras i allmänhet i form av betongpelare och solcellsfästen. Investeringskostnaderna är inte höga och ekonomin är bättre.
På ett horisontellt tak kan vi bestämma vinkeln på solcellspanelerna genom att justera fästena så att solcellssystemet får mest ljusstrålning för maximal elproduktion.
Den största fördelen med att installera en solcellsanläggning på ett platt tak är värmeisoleringen och kylningen, som i allmänhet kan sänka temperaturen med 5-7 grader.

Sadeltak:

Med en solcellsanläggning med lutande tak dräneras regnvatten automatiskt på grund av takets lutning, inget vatten samlas och solcellspanelerna kan också rengöras automatiskt.
För snedtak krävs ingen extra konsolhöjd eller beräkning av lutningsvinkeln, vilket gör dem enklare att uppföra och underhålla.
Sadeltak är dock vanligtvis kaklade och man måste vara särskilt uppmärksam på att skydda kakorna och vattentäta taket när man installerar solcellspaneler.

Har jag rätt att installera solceller?

För att bygga en solcellsanläggning för hushållsbruk krävs separat ägande av taket. På landsbygden där det finns ett separat tak är det relativt enkelt för stugägare att installera det. Taket på ett flervåningshus eller höghus i en stad är en gemensam yta som inte tillhör ett hushåll och det krävs tillstånd från alla ägare till byggnaden för att installera solcellspaneler.

Vilken kapacitet har de paneler som jag kan installera? Hur mycket kostar de?

Detta bestäms av takets storlek. Typiskt sett kan ett genomsnittligt hem ha ett solcellssystem på 3kW-10kW på taket, men det går säkert att bygga större projekt om takytan är större eller om man använder paneler med högre effekt. Generellt sett kan ett tak på cirka 10 m2 utrustas med 2 kW, men det är också möjligt att anpassa layouten för att använda solcellsmoduler med högre effekt, och till och med 7-8 m2 kan räcka för en 2 kW-installation.

Kostnaden för att installera en solcellsanläggning beror på varje hushålls individuella förutsättningar. I Europa är t.ex. den initiala investeringen för ett 5 kW nätanslutet solcellssystem för ett 160 m2 stort bostadshus cirka 6 000-8 000 euro (inklusive skatt).

Vilka produkter behöver jag köpa för att installera ett solcellssystem och hur väljer jag?

Ett solcellssystem består av solcellspaneler, växelriktare, nätanslutna lådor, kablar, fästen och andra produkter, som alla kräver ett noggrant val av varumärke. Maysun Solar är en professionell tillverkare av solcellsmoduler för distribuerade takmoduler med 14 års erfarenhet i branschen och kan kontaktas för produktinformation via WhatsApp.

Produktrekommendation: solcellsmoduler för takåsar