Energiomställningen har varit smärtsam och svår, och det har varit ännu svårare i år. Solenergi har blivit nyckeln till en hållbar energiutveckling. Innan vintern sätter in ska vi ta en titt på hur solpaneler fungerar på vintern.
Den varma sommaren är över och vi närmar oss en kall vinter. Enligt FN:s meteorologiska världsorganisation (WMO) finns det en 70-procentig risk för La Niña på norra halvklotet i vinter, med en mycket hög sannolikhet för extrema vinterhändelser. Detta är dåliga nyheter för Europa, som befinner sig mitt i en energikris.
Om du redan har installerat, eller planerar att installera, ett solcellssystem i ditt hem inom de närmaste två månaderna, så gratulerar jag dig, du är bättre förberedd än någon annan på att möta kylan. Dessa solpaneler kan ge dig en konstant ström av gratis el till ditt hem.
Det låter fantastiskt, men kanske har du några farhågor om det. Här är en grundkurs om solceller, som du kan hoppa över om du redan vet.
Kan solpaneler generera el när temperaturen är så låg?
Självklart.
Solceller omvandlar ljusenergi till elektricitet, inte till värme. Så länge det finns solljus kan solpaneler generera el året runt. På samma sätt kan man också besvara frågan: fungerar solpaneler bättre på sommaren eller vintern?
På grund av cellernas temperaturkoefficient kan låga temperaturer i stället öka solpanelernas effektivitet. Ju lägre temperatur, desto högre effektivitet.
Kommer solcellspaneler att skadas av frysning när de står utomhus hela tiden?
Nej.
Väder med låga temperaturer har liten effekt på solcellspaneler. Solcellsmoduler är lågtemperaturbeständiga och de viktigaste materialen som glas, aluminiumramar och celler är oorganiska. De är mycket lite temperaturberoende, så låga temperaturer fryser inte solcellsmoduler.
Plastbaksidorna på enkelglasmoduler kan dock bli spröda på grund av extremt låga temperaturer, vilket kan påverka modulens livslängd. Därför rekommenderar vi kunder i Norden att välja dubbelglasmoduler, som TwiSun-serien, som är mer tillförlitliga.
Producerar mina solpaneler mindre el på vintern?
Ja, den totala mängden el som produceras av solcellspaneler är vanligtvis lägre på vintern jämfört med resten av året.
Dagarna är kortare och det finns färre soltimmar på vintern. Med mer molnigt och snöigt väder är det också vanligare att solljuset blockeras och solcellspaneler får mindre solstrålning, vilket naturligtvis genererar mindre el.
Om du har läst så här långt betyder det att du är med på solceller. Nästa sak du vill veta är hur solcellspaneler ska fungera på vintern, inklusive installation, drift och underhåll? Så, låt oss fortsätta!
Vad ska jag göra om mina solcellspaneler är insnöade?
Utforma installationen så att den passar platsen
För områden där det snöar ofta måste vi hitta den bästa vinkeln för solpaneler på vintern, till exempel genom att öka lutningsvinkeln inom det optimala lutningsvinkelområdet. Det är lättare för snö att glida av solpanelens yta på egen hand inom det effektiva elproduktionsområdet. Du kan också överväga att välja svarta kanter eller helt svarta moduler - svart absorberar mer värme och kan smälta snö snabbare.
Röj snö i tid
Snö på solcellspaneler kan påverka panelernas exponering för solljus och minska solcellspanelens effekt på vintern. Om snön inte röjs bort i tid kan den till och med påverka solcellsmodulernas livslängd. Därför är det viktigt att röja snö från solcellsmoduler efter ett snöfall. Att rengöra solcellsmoduler i god tid garanterar inte bara elproduktion, utan undviker också hot spot-effekten och förlänger modulernas livslängd.
Hur rengör man snö från solpaneler på rätt sätt?
1. Använd inte vassa metallföremål som hårda spadar för att skyffla snö direkt på solcellsmodulerna för att undvika att det härdade glaset repas eller till och med krossas.
2、Använd en rengöringsborste för solpaneler eller en mjuk mopp för att försiktigt sopa snön.
3、Använd inte varmt vatten för att hälla bort islagret för att undvika skador på solcellsmodulerna orsakade av ojämn värme och kyla.
4. Vänta inte tills snön har samlats länge innan du röjer den. Kom ihåg att sopa rent och inte lämna några snöbitar kvar.