Jag hör ofta vissa personer säga att "solceller lever av vädret". Ja, på ett sätt är det sant. När solen går ner slutar solcellsmodulerna att producera elektricitet. Ljusförhållandena är en avgörande faktor för hur mycket el som produceras av solceller. Dessutom finns det också modulernas driftstemperatur som har betydelse för hur mycket el som produceras. Höga eller låga temperaturer kan leda till en minskning av solcellskonverteringseffektiviteten. Så vilka effekter har olika väderförhållanden på solcellsmoduler? I dag ska jag berätta mer om dem.
1. Regn
Vid kontinuerligt regn eller dimma med låg solstrålningsbelysning kommer solcellssystemet inte att fungera om växelriktarens driftsspänning inte når upp till växelriktarens startspänning. Särskilt på platta tak finns det en risk för att solpanelerna dränks av regnvatten när det regnar för mycket, eftersom platta tak är relativt lågt monterade. För att undvika att vatten ansamlas på platta tak och att små dammar bildas kan ytterligare dräneringssystem installeras före kraftiga regn för att effektivt dränera vattnet, och så länge som vattnet inte ansamlas för djupt blir påverkan på panelerna minimal.
2. Åska och blixtar
DC-sammelskenan, växelriktaren och andra utrustningsledningar i solcellssystemet är skyddade mot blixtnedslag och överbelastning. Vid blixtnedslag, läckage och andra onormala spänningar stängs de automatiskt av och kopplas bort, så det finns inga säkerhetsproblem. Dessutom är alla metalltakskanter och -stöd jordade för att garantera säkerheten i händelse av blixtnedslag. För det andra är ytorna på våra solcellsmoduler tillverkade av ultrastötbeständigt härdat glas, som har genomgått stränga tester under EU-certifieringen, vilket gör det svårt för blixten att skada solcellspanelerna i allmänhet. Installationen av ett åskskyddssystem är en viktig grund för framgångsrika åskskyddsåtgärder, som installatören vanligtvis tar hänsyn till vid installationen av kraftverket.
3. Höga eller låga temperaturer
Solcellsmoduler utvinner energi från ljus och inte från värme. Därför har kallt väder inget att göra med mängden solcellsenergi som produceras. Vid minusgrader genereras energi så länge som solljuset träffar modulerna. Faktum är att kalla temperaturer kan få solcellsmoduler att fungera ännu bättre. På grund av temperaturkoefficienten kan höga temperaturer å andra sidan leda till en försämring av modulens effekt när modulen värms upp. Standardtemperaturen för en solcellsmodul för normal drift är 25 °C för cellerna. Vid driftförhållanden över 25 °C kommer varje grad av temperaturökning att orsaka en motsvarande minskning av modulens uteffekt, och då påverkas solcellsmodulens uteffekt av modulens temperaturkoefficient. För varje ökning av celltemperaturen med 1 °C minskar solcellsmodulens uteffekt med 0,42 % av referensvärdet. Maysun Solar-moduler har en temperaturkoefficient på -0,34 %.
4. Snöackumulering
Solcellsmoduler och snö kan samexistera, och mängden el som genereras av en solcellsmodul när den är täckt av snö beror på solcellsmodulens kvalitet och hur den är installerad. Solcellsmoduler tillverkas för att genomgå termiska cykeltester för att klara av extrema temperaturförändringar i varma och kalla klimat. Vid TC-testning utsätts modulerna för extrema temperaturförändringar. De solcellsmoduler som testas placeras i en miljökammare där temperaturen kyls ner till -40 °C, hålls uppe, värms upp till 85 °C och hålls uppe igen. Modulerna utsätts också för full effektström när temperaturen ökar och processen upprepas 200 gånger.
Välj en modul med svart ram eller en helt svart modul, med bättre värmeabsorption smälter den snö snabbare än en vanlig modul. Om du bor i ett mycket snörikt område är det viktigt att snön regelbundet rensas från modulerna.
5. Hail
Du kan föreställa dig solpaneler som krossas av isbollar i hög hastighet. Solcellsmodulernas ytglas utsätts dock för rigorösa tester. Kvalificerade moduler i ett nätanslutet solcellssystem måste klara stränga tester, t.ex. en maximal statisk belastning (vind- och snöbelastning) på 5400pa framtill, 2400pa baktill och en hagelsten med en diameter på 25 mm som slår ner med 23 m/s.* Hagelstenar är därför inte skadliga för solcellssystem. Förutom vid extrema hagelstormar, när hagelpartiklar av äggstorlek träffar solcellspanelerna, är det troligt att solcellsanläggningen drabbas.
6. Tyfonen
Modulerna utsätts inte bara för vind-, snö- och isbelastning på utsidan, utan även för statiska yttryck, t.ex. vid stapling och trampning. Dessa kan testas med den experimentella metoden med mekanisk belastning. Enligt IEC 61215 måste solcellsmoduler ha en säkerhetsfaktor för vindbyar på 2400 Pa, vilket motsvarar en vindhastighet på 130 km/h. Enligt tyfonklassificeringen innebär detta att den modulära produkten måste kunna stå emot tyfoner på 12 eller mer.
Valet av högkvalitativa, vetenskapligt utformade moduler och fästen samt solcellspaneler som uppfyller specifikationerna är viktiga faktorer för att ett solcellssystem för hemmet ska klara av extrema väderförhållanden. Om en minskning av elproduktionen eller andra avvikelser uppstår efter extrema väderförhållanden bör du omedelbart kontakta personal från kundservice som besöker ditt hem för att inspektera systemet och byta ut det.
Maysun Solar har 14 års professionell tillverkningserfarenhet, vi ger dig högkvalitativa och pålitliga solcellsmoduler med perfekt och snabb eftermarknadsservice, välkommen att kontakta oss!