Installation av solcellsmoduler: horisontell kontra vertikal

· Om solcellssystem

I och med solcellernas popularitet har frågan om hur man kan förbättra avkastningen på investeringarna i kraftverk blivit en angelägenhet, och förfining av kraftverksdesignen har gradvis kommit upp på dagordningen. Det finns två typer av modullayout i solcellskraftverk, horisontell och vertikal, och var och en har sina egna överväganden om huruvida man ska använda horisontella eller vertikala rader beroende på situationen. Vilket arrangemang passar bäst för ditt hem?

Vad är horisontella och vertikala modulrader?

Som namnet antyder innebär ett horisontellt modularrangemang att modulen är monterad på ett stativ med långsidan parallell med öst-västlig riktning, medan ett vertikalt modularrangemang innebär att kortsidan är parallell med öst-västlig riktning. Huvudskälet till att det för närvarande finns fler kraftverk med vertikala arrangemang är att de är lättare att installera, medan det med horisontella arrangemang är svårare att montera toppstycket, vilket påverkar byggnadsschemat.

broken image

Hur man väljer layout

1. Kraftstation med platt mark
I en kraftstation på relativt platt mark kommer det under en tidsperiod när solen går upp och ner att hända att den främre raden av komponenter skuggar den bakre raden parallellt. Efter att ha räknat bort spridning, reflektion och andra faktorer uppskattar vi att den horisontella raden kommer att skuggas 10 minuter mindre än den vertikala raden på morgonen och kvällen. Med hänsyn till att irradiansen sjunker när solen går upp och ner baseras beräkningen på att uteffekten är 15 % av den maximala uteffekten. För ett kraftverk med 1 500 timmars årsanvändning producerar den horisontella raden 1,2 % mer effekt än den vertikala raden.

broken image

2. Solcellskraftverk i berg, sluttning.

Nu solcellskraftverk och jordbruk, skogsbruk kombinerat med mer, oundvikligen i bergen, sluttande mark och annan ojämn terrängkonstruktion, då den komplexa terrängkomponentlayouten hur ska man välja den?
För användning av bergiga södra och norra sluttningar för byggandet av kraftverk, som liknar platt mark, är horisontell rad bättre än vertikal rad.
För kraftverk som byggs med hjälp av en del av öst- och västsluttningarna, när solen går upp på morgonen, lyser östsluttningen först och västsluttningen är skuggad. När solen gradvis går upp och rör sig söderut, lyser västsluttningen gradvis och östsluttningen är skuggad, och man kan se att skuggningen fortfarande är ungefär parallell med modulens långsida. Solen rör sig mellan Kräftans vändkrets och solcellsanläggningens område ligger norr om Kräftans vändkrets, så kvalitativt sett är de horisontella modulraderna i oregelbundna områden som berg och sluttningar mer motståndskraftiga mot skuggning än de vertikala raderna.

3. Distribuerat tak, när det finns skuggning runt om.
För distribuerade solcellskraftverk installerade på taket, om det är öppet och oskuggat och har en lutande installation, samma sak som för markkraftverk. För vertikal skuggning såsom stolpar eller antenner, och kan inte undvikas, om det finns mer skuggning kan övervägas för vertikal installation. Naturligtvis kan du välja den metod som passar ditt hem beroende på latitud, takets orientering, yta, lutning etc., eller en kombination av båda.

broken image

Skuggningens inverkan på effekten av celler i horisontella och vertikala rader.


Egenskaperna hos modulens kretsstruktur avgör skillnaden i modulens förmåga att motstå skuggning. Eftersom skuggning främst sker nära marken tar vi exemplet med två rader av celler nära marken som skuggas för att illustrera effekten av skuggning på elproduktionsförmågan.
I diagrammet nedan, när de två nedersta raderna av celler i en modul skuggas och placeras horisontellt, är den nedre bypassdioden på och de två översta raderna av celler fortsätter att ge effekt. När de två nedersta raderna av celler i en modul är blockerade och placerade vertikalt, blockeras var och en av cellerna i modulen och kretsen bryts, vilket innebär att det inte finns någon uteffekt från alla tre cellraderna.
Detta bevisar teoretiskt att horisontella cellrader är mer motståndskraftiga mot skuggning när solen går upp och ner.

broken image

Maysun Solar, som en tillverkare av solcellsmoduler med 15 års yrkeserfarenhet, kan förse dig med solpaneler av hög kvalitet, klicka på knappen nedan för att kontakta oss för en produktoffert.