Solenergi på tak kan täcka cirka två tredjedelar av den globala efterfrågan på elektricitet, enligt en studie
En ny studie från University of Sussex tyder på att en fullständig användning av solpanelinstallationer på tak globalt sett teoretiskt skulle kunna täcka cirka 65 % av den globala efterfrågan på elektricitet.
Studien, som publicerades i Nature Climate Change under titeln "The Potential of Global Rooftop Photovoltaics for Climate Change Mitigation", använder geospatial data mining-teknik och artificiell intelligens för att analysera den globala takytan, som uppskattas till cirka 286 000 kvadratkilometer—motsvarande Italiens landyta. Resultaten visar att om alla lämpliga tak utnyttjades fullt ut för fotovoltaiska (PV) installationer, skulle de kunna generera cirka 19 500 TWh elektricitet per år. I kombination med laststyrningstekniker och batterilagring skulle solcellssystem på tak kunna ersätta elproduktion baserad på fossila bränslen.
Dessutom använde forskarna avancerade klimatmodeller för att simulera effekten av en omfattande utbyggnad av solceller på tak. Resultaten tyder på att de globala temperaturerna skulle kunna minska med 0,05-0,13 °C till år 2050 som en direkt följd.
Professor Felix Creutzig, expert inom klimat och policy vid University of Sussex, förklarade: ”Förutom att minska koldioxidutsläppen kommer en minskad beroende av fossila bränslen också att förbättra luftkvaliteten och stärka energisäkerheten. För närvarande överträffar solenergi kärnkraft när det gäller kostnad, implementeringshastighet och miljöriskkontroll.” Han betonade vidare att med tanke på solenergins enorma potential bör regeringar noga överväga skälen för investeringar i kärnkraft eller underutvecklade projekt för koldioxidinfångning.
Studien innehåller också en djupgående analys av den regionala potentialen för solcellsutbyggnad och understryker vikten av att anpassa installationen av solceller på tak efter lokala förhållanden. Prioritet bör ges till regioner med hög solinstrålning eller snabb urbanisering. Till exempel identifieras Östasien, som kännetecknas av hög koldioxidintensitet och ett omfattande byggnadsbestånd, som ett nyckelområde där solceller på tak kan spela en avgörande roll i att minska klimatförändringarna. Dessutom har Nordamerika och Europa en betydande byggnadsinfrastruktur som teoretiskt kan rymma över 4 300 GW takmonterad solcellskapacitet, motsvarande en fjärdedel av den globala potentialen.
Studien uppmanar till stärkt internationellt samarbete för att påskynda införandet av solceller på tak i regioner med störst potential, särskilt i Afrika. För närvarande står Afrika för endast 1 % av den globala installerade kapaciteten av takmonterade solceller, men har en enorm outnyttjad potential för framtida expansion.

S&P Global: Energimarknadsreformer kan öka efterfrågan på solenergi och modulpriser i Kina
Den senaste analysen från S&P Global tyder på att de kommande reformerna av elprissättningen i Kina kan stimulera kortsiktig tillväxt både på den inhemska och internationella marknaden för solcellsmoduler, vilket potentiellt kan leda till högre priser. I februari meddelade Kinas nationella kommission för utveckling och reform (NDRC) att man avser att ersätta den nuvarande feed-in tariff-politiken (FIT) med ett marknadsbaserat prissystem för förnybar energi. Enligt detta nya regelverk kommer produktionen av förnybar energi att handlas direkt på marknaden.
I sin konsekvensanalys noterar S&P Global att även om denna policyförändring kommer att öka konkurrenskraften inom Kinas förnybara energisektor, kommer den också att medföra större volatilitet. Enligt Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) kommer den nya mekanismen att träda i kraft den 1 juni, vilket kan leda till en ökning av solcellsinstallationer innan deadline. För närvarande har solcellsutvecklare fortfarande möjlighet att ingå fasta prisavtal.
Qi Qin, analytiker vid CREA China, förklarade: "På grund av osäkerheten kring intäkterna som den nya policyn medför kan utvecklare påskynda sina inköp för att minska framtida risker. Detta kan leda till en kortsiktig ökning av efterfrågan på solpaneler och högre priser." S&P Global betonar också att, med tanke på Kinas solenergimarknads omfattning, kan alla prisökningar på moduler få spridningseffekter på den globala marknaden.
Jessica Jin, Principal Research Analyst inom ren energiteknik på S&P Global Commodity Insights, kommenterade: "Om efterfrågan ökar kan priserna på solcellsmoduler stiga." Hon tillade att även om de globala prisjusteringarna kan ske med viss fördröjning, kommer den övergripande trenden sannolikt att följa utvecklingen i Kina. Däremot kan marknader som USA och Indien, på grund av höga tullar, uppleva andra utbuds- och efterfrågedynamiker.
S&P Globals rapport antyder också att prisökningar ytterligare kan driva på marknadens efterfrågan. Vissa utvecklare kan välja att göra tidiga upphandlingar till nuvarande prisnivåer för att skydda sig mot framtida prisökningar. Vissa branschexperter anser dock att den nuvarande prisuppgången är tillfällig och osannolik att hålla i sig bortom tredje kvartalet i år.
Dessutom framhåller S&P Global att den långsiktiga tillväxten av efterfrågan på solcellsmoduler i Kina kommer att bero på "optimeringen och förbättringen av hela det fotovoltaiska ekosystemet." Qin Gang, forskare vid CREA, påpekade att den snabba expansionen av solcellsinstallationer under de senaste två åren har lyft fram utmaningar kopplade till nätintegration. Han varnade: "Om dessa problem—särskilt de som rör nätets flexibilitet och reformer av energimarknaden—inte hanteras effektivt, kan det begränsa framtida solcellsinstallationer och därmed påverka den inhemska efterfrågan på solpaneler."

Den franska regeringen inleder den sista offentliga konsultationen om PPE 3, solenergimålen revideras nedåt
Den franska regeringen har officiellt inlett den sista offentliga konsultationen om den tredje fleråriga energiplanen (PPE 3), ett strategiskt nyckeldokument som kommer att styra landets energiomställning från 2025 till 2035. Konsultationen kommer att vara öppen till den 5 april. De farhågor som tidigare uttryckts av branschaktörer har bekräftats, eftersom den reviderade PPE 3-planen fastställer lägre mål för solenergi. Jämfört med utkastet som publicerades i november 2024, som föreslog ett intervall på 75 GW - 100 GW, har den senaste versionen från mars 2025 sänkts till 65 GW - 90 GW. Till 2030 är solenergimålet satt till 54 GW (jämfört med den nuvarande installerade kapaciteten på cirka 25 GW), vilket ligger närmare den nedre delen av intervallet 54 GW - 60 GW som föreslogs under konsultationen i slutet av 2024.
Dessutom, som framgår av en analys från advokatbyrån Gossement, har de nya målen nu fördelats på olika kategorier av solcellsanläggningar: 41 % kommer från små och medelstora takprojekt, 5 % från småskaliga markinstallationer och 54 % från storskaliga projekt—varav 38 % kommer att utgöras av markbaserade anläggningar och 16 % av takinstallationer. Däremot innehåller PPE 3 inga specifika mål för agrivoltaiska system eller för solcellsprojekt integrerade med jordbruksverksamhet.
Den reviderade planen innehåller även mål för att stärka solcellsindustrin i Frankrike, med ambitionen att nå upp till 10 GW produktionskapacitet längs nyckelsegment i den fotovoltaiska värdekedjan till 2035. Målen för olika segment inkluderar mellan 3 GW och 5 GW för kiselmaterial, mellan 3 GW och 5 GW för ingots och wafers samt mellan 5 GW och 10 GW för solceller och moduler. Däremot behandlar det senaste utkastet inte uttryckligen frågan om långsiktigt statligt stöd för produktionen av förnybar energi, och det fastställer inte heller några specifika mål för egenförbrukning av förnybar el.
I bilagan "Ändringar till följd av konsultationen 2024" förklaras motiveringen bakom den reviderade solenergimålen. Dokumentet anger att “vissa intressenter anser att, med tanke på en långsammare elektrifieringsprocess än förväntat, var de ursprungliga målen för 2035 för ambitiösa.” Flera organisationer—inklusive den förnybara energibranschens koalition som undertecknade Solarpakt 2024—stöder dock att de ursprungliga målen bibehålls eller till och med höjs. Dessutom har den franska transmissionsnätsoperatören RTE, i sin rapport om elförsörjningens säkerhet till 2035, skisserat två möjliga utvecklingsscenarier: ett högscenario med ett mål på 90 GW (vilket kräver en årlig tillväxt på 7 GW) och ett lågt scenario med ett mål på 65 GW (vilket kräver en årlig tillväxt på 4 GW). Den reviderade PPE 3-planen hänvisar till RTE:s prognoser och anger att implementeringshastigheten för solenergi kan justeras ytterligare före 2030 beroende på den faktiska tillväxten i elförbrukningen.
Som svar på dessa revideringar kommenterade den franska solenergiföreningen Enerplan: ”Vid en tidpunkt då solenergi är omedelbart tillgänglig, ekonomiskt konkurrenskraftig och snabbt implementerbar, skickar en sänkning av målet en motsägelsefull signal till marknaden. Denna förändring är inte i linje med den aktuella energisituationen. Frankrikes utbud av lågutsläppsel är långt ifrån överflödigt, eftersom 60 % av landets energiförbrukning fortfarande är beroende av fossila bränslen.”

Dynamik på de europeiska sol- och vindenergimarknaderna: påverkan av sjunkande fångstgrad och prisvolatilitet
Sol- och vindenergi har gradvis blivit ryggraden i Europas elförsörjning och ersätter successivt energiproduktion baserad på fossila bränslen. Enervis, i sin senaste rapport “2025 Renewable Energy Electricity Market Report: Navigating Volatility and Erosion”, ger en djupgående analys av hur denna förändring påverkar marknaden.
En viktig insikt från rapporten är att det genomsnittliga marknadspriset på el har sjunkit under 2024 jämfört med 2023. Dock, på grund av stigande naturgaspriser, ligger Europas totala elproduktion fortfarande över nivåerna före krisen.

Bild: Enervis “2025 Renewable Energy Electricity Market Report: Navigating Volatility and Erosion”
Utveckling av förnybar energi och säsongsbunden volatilitet på elmarknaden
Rapporten framhåller att i takt med att andelen förnybar energi på elmarknaden ökar, har den säsongsbundna volatiliteten blivit mer uttalad. Till exempel, under våren, när tillgången på förnybar energi är riklig, nådde marknadspriserna på el sin lägsta nivå på nästan tre år. Däremot hade den så kallade "mörka perioden" från november till december 2024 en betydande inverkan på marknaden, med elpriser som var märkbart högre än under samma månader föregående år.
Kraftig minskning av solenergins fångstgrad, Tyskland mest drabbat
Enervis analys visar att nästan alla marknader har upplevt en stadig nedgång i fångstgraden för solcellsanläggningar, där Tyskland är det mest drabbade landet. Studien uppskattar att solenergins fångstgrad i Tyskland kommer att sjunka till 59 % år 2024, vilket är den lägsta i Europa. Fångstgraden är en indikator som mäter förhållandet mellan intäkterna från förnybara energiprojekt och baskraftens elpriser, påverkad av teknologi och geografisk plats. I Europa har länder som Storbritannien (90 %), Italien (86 %-89 %) och Finland (86 %) relativt höga fångstgrader. Däremot har även länder i sydöstra Europa, såsom Österrike, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Rumänien, upplevt en betydande nedgång, med fångstgrader på mellan 63 % och 66 %.
Gränsöverskridande elflöden och marknadserosionsfenomenet
Studien identifierar ett fenomen kallat "gränsöverskridande erosion" som påverkar marknaderna i sydöstra Europa. Till exempel leder Tysklands solenergitoppar till att stora mängder el flödar till grannländer, vilket sänker deras inhemska fångstgrader. Denna trend har orsakat att solenergipriserna i vissa marknader sjunker snabbare än det historiska genomsnittet.
Frekventa negativa elpriser, ökande press på PPA-priser
Enervis forskning visar också att även om baskraftens elpriser 2024 förblir högre än före energikrisen, har solenergins marknadserosion lett till ytterligare intäktsminskningar. I Tyskland ligger fångstpriset för solenergi på endast 47 € per megawattimme, vilket är lägre än i Frankrike, Spanien, Portugal och vissa nordiska länder. Dessutom har antalet negativa elpriser ökat avsevärt i flera europeiska marknader under 2024, där Nederländerna och Tyskland har haft den högsta frekvensen av negativa priser, medan Spanien för första gången upplevde negativa elpriser. Denna utveckling har skapat en kedjereaktion på marknaden för elköpsavtal (PPA), där köpare blir alltmer benägna att dela marknadsrisken med producenter, vilket ökar trycket på PPA-priserna.
Effekten av negativa priser på solenergiproducenter
I Tyskland påverkades cirka 20 % av solenergiproduktionen av negativa elpriser under 2024. Enligt marknadsreglerna får solkraftverk inte ta emot subventioner om elpriserna förblir negativa i minst tre timmar i följd, vilket drabbade 16 % av solenergiproduktionen. Däremot påverkades vindkraftsproduktionen endast till 6 % av liknande förhållanden.
Långsam utveckling av energilagring och nätflexibilitet, hög volatilitet väntas på marknaden
Teoretiskt sett skulle en större lagringskapacitet eller mer flexibla elnät kunna bidra till att mildra dessa problem, men tillväxttakten för energilagring och nätanpassningar är för närvarande betydligt lägre än expansionen av sol- och vindkraft. Enervis förutspår att mellan 2025 och 2030 kommer den förnybara energiproduktionen att öka med 390 GW, medan utbyggnaden av lagringskapacitet endast kommer att nå cirka 93 GW. På grund av den otillräckliga lagringskapaciteten kommer framtida soltoppar under dagtid att vara svåra att balansera, vilket innebär att problemen med negativa priser kommer att bestå.
Studien avslutar: "Under de kommande åren förväntas elmarknadsvolatiliteten förbli hög, med en ökning av förekomsten av noll-, negativa och knapphetspriser. Under denna övergångsfas kommer tillgångar som förbättrar systemets flexibilitet att ha ett högre ekonomiskt värde."
Sedan 2008 har Maysun Solar varit engagerat i produktionen av högkvalitativa solcellsmoduler. Vårt utbud av solpaneler, inklusive IBC, HJT, TOPCon, och balkongsolcellsstationer, tillverkas med avancerad teknik och erbjuder utmärkt prestanda och garanterad kvalitet. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor och lager i många länder och byggt långsiktiga partnerskap med ledande installatörer! För de senaste solpanelsofferten eller frågor om solenergi, kontakta oss. Vi är engagerade i att betjäna dig, och våra produkter erbjuder pålitlig kvalitet.
Referenser:
Enkhardt, S. (27 februari 2025). Enervis: Photovoltaik-Ausbau führt zu grenzüberschreitenden Kannibalisierungseffekten in Europa. Pv Magazine Deutschland. https://www.pv-magazine.de/2025/02/27/enervis-photovoltaik-ausbau-fuehrt-zu-grenzueberschreitenden-kannibalisierungseffekten-in-europa/
Jowett, P. (11 mars 2025). S&P Global: Chinas Strommarktreform könnte die Nachfrage nach Solarmodulen und die Preise ankurbeln. Pv Magazine Deutschland. https://www.pv-magazine.de/2025/03/11/sp-global-chinas-strommarktreform-koennte-die-nachfrage-nach-solarmodulen-und-die-preise-ankurbeln/
Deboutte, G. (13 mars 2025). France sharply reduces PV targets in draft energy program. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2025/03/13/france-sharply-reduces-pv-targets-in-draft-energy-program/
Jowett, P. (13 mars 2025b). Rooftop solar could supply two-thirds of global power, study finds. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2025/03/13/rooftop-pv-could-cover-almost-two-thirds-of-the-worlds-electricity-study-says/
Rekommenderad läsning: