Solceller+ inom jordbruket

Nyckelord: Agrivoltaics , Agri-Photovoltaik, Agri-PV

"PV+Agriculture" är en framväxande affärsmodell för solcellsbaserad elproduktion och en typ av PV-komponeringsprojekt. Denna modell löser problemet med markkonkurrens mellan solcellskraftverk och jordbruk och möjliggör flera användningsområden för mark i jordbruksproduktionsmetoder, vilket ger ett starkt tekniskt stöd för en hållbar utveckling av jordbruket och solcellsindustrin. Förutom att bli självständig och självförsörjande när det gäller energi kan gården också producera överskottsenergi (i stället för att använda den för eget bruk), som kan säljas till det nationella nätet.

broken image

Hur kan solceller installeras på jordbruksföretag?

Förutom på taket på ett skjul kan den också installeras på taken på lador, spannmålsbodar, andra byggnader, mark eller växthus. Växthus är en del av solcellssektorn inom jordbruket och representeras av solcellsväxthus, vars tak ersätts med opaka eller transparenta solpaneler.
Med ett solcellssystem på en gård, ett skjul eller en annan byggnad kan man fånga solens strålar och omvandla dem till elektricitet, vilket gör att förnybar energi utnyttjas fullt ut. På så sätt kan gården tillgodose sina energibehov utan störningar, och denna energi kan användas för uppvärmning, luftkonditionering eller olika produktionsfunktioner.

broken image

Hur mycket solceller behöver jag för min gård?

Solcellsanläggningar för jordbruket kan finnas i olika storlekar och effekter, och det lämpligaste valet beror på företaget självt, till exempel när det gäller energibehovet.
Den rekommenderade minsta effekten är cirka 20 kWp, och under denna nivå kan det hända att den inte uppfyller gårdens behov. Detta alternativ är idealiskt för gårdar med en genomsnittlig årlig förbrukning på 26 000 kWp. Ett solcellssystem av denna typ kräver cirka 220 m2 yta för att montera panelerna.
Om företaget är större och har ett högre energibehov är referensgenomsnittseffekten 50 kWp. För en genomsnittlig årsförbrukning på 65 000 kWp är detta det rätta valet. Ett företags solcellssystem av denna typ kräver en yta på cirka 550 m2.
Den högsta rekommenderade effekten motsvarar 100 kWp. Utöver detta kan en effekt på mer än 100 kWp vara överdriven. För en gård som förbrukar cirka 130 000 kWp per år är detta det rätta valet. För ett solcellssystem med denna effekt krävs en yta på cirka 550 m2.

broken image

Politiska åtgärder för solceller inom jordbruket

I EU finns det, förutom det fullständiga genomförandet av CEP-paketet (Clean Energy Package) och särskilt direktivet om förnybar energi, flera politiska initiativ för att främja utvecklingen av solceller för jordbruket i Europa.
I vissa europeiska länder, t.ex. Italien och Frankrike, förbjuder dock gällande bestämmelser installation av markmonterade solcellssystem i jordbruksområden av följande skäl: förutom potentiella miljöproblem som markförhårdnande, landskapsförstöring och försämring av den biologiska mångfalden, finns det krav från intressenterna på att maximera solcellskapaciteten och dra nytta av höga subventioner, oavsett grödans ljusbehov.
Det franska solcellsföretaget TSE har utvecklat ett roterande solcellstak för jordbruket som gör det möjligt för stora jordbruksmaskiner att köra under panelerna. Systemet har ett roterande tak som kan rymma bifaciala solcellsmoduler på över 5,5 meters höjd. Taket är placerat på en struktur med fyra stolpar och har måtten 27 meter gånger 12 meter.
Italien har ett relevant incitament kallat PNRR, närmare bestämt 1,5 miljarder euro för hela det nationella territoriet, varav den högsta stödberättigade utgiften per stödmottagare är 250 000 euro (exklusive moms). Solpaneler får endast installeras på taket på byggnader som används för jordbruks-, boskaps- eller agroindustriella ändamål och därför inte heller på marken.

broken image

Maysun Solar, som är en tillverkare av solcellsmoduler med 15 års yrkeserfarenhet, kan förse dig med solpaneler av hög kvalitet. Vi har erfarenhet av storskaliga solcellssystem och du kan se våra projektexempel på följande adress.

Du kan också kontakta oss för en produktoffert genom att klicka på knappen nedan.