Storleken på solcellsmoduler ändras igen: eskalerande konkurrens eller kaos i lagstiftningen

År 2023 kommer solcellsindustrin återigen att gå in i en era av "storlekskaos"! Från att ha debatterat vad som är den optimala storleken till att nå konsensus om storlekarna 182 mm och 210 mm har folk inom solcellsindustrin ägnat två år åt att diskutera, och i år, två år senare, har konsensus om standardmodulstorlek brutits igen!
I november 2020 förenade sig Trina Solar med åtta modultillverkare, däribland Rising East, Atlas och Central, för att enas om 210-modulens produktstorlek och bilda 210 Alliance. I september 2021 meddelade tre giganter inom solcellsmoduler, Longi, JA och Jinko, att de enades om 182-modulens storlek och standarden för installationens hålpitch och bildade 182 Alliance. Under de senaste två åren har båda lägren ofta gjort insatser för att på olika sätt offentliggöra fördelarna med 182 mm-moduler eller 210 mm-moduler, ibland utan att glömma att angripa det andra lägrets nackdelar, "storlekskriget" är fullt av krut.

broken image

Vem ändrar storleken på solcellsmoduler?

Tidigare tryckte båda lägren på modulversioner baserade på 182 mm eller 210 mm fyrkantiga celler som är jämnt skurna, men stereotypen med fyrkantiga wafer har brutits sedan Trina Solars officiella tillkännagivande av 210R Supreme-modulen den 15 april 2022, som använder sig av 210*182 mm waferceller. Och enligt PV Market Intelligence Quarterly Report som släpptes av den ledande byrån Clean Energy Associates år 2022 har 182 kiselskivor bildat en rektangulär storlek på 182*185mm. Enligt min forskning har de tre traditionella 182-företrädarna under den senaste tiden bildat tre olika specifikationer, nämligen 182*183,75 mm (Longi, micro pitch, modulstorlek förblir densamma), 182*185 mm (JA, använder zero pitch-teknik, modulstorlek förblir densamma), 182*186,8 mm (JinkoSolar, modullängden blir 2335 mm). 210 alliansföretag har lanserat en modul med 182*192 mm stora celler ......

broken image

Systemfördelar driver storleksrevolutionen, men förvaltningen i tidigare led återgår till kaos.

Det går inte att förneka att det innovativa konceptet med rektangulära kiselskivor har öppnat en ny riktning för kostnadsminskning och effektivitetsökning för varje företag. Enligt Trina Solars offentliga introduktion är effekten av modulen 210R 66-versionen 30 W högre än konventionella 182 PERC-moduler och når 580 W, vilket innebär en besparing på 0,33 cent/W i systemkostnad jämfört med konventionella 182 mm-moduler på 545 W. Efter att ha staplat N-teknik är effekten nära 600 W. Rektangulära kiselskivor har uppenbara fördelar i systemändan, men orsakar återigen problem i uppströmsledet, enligt högt uppsatta industrikällor: "Den oenhetliga storleken på kiselskivor överväldigar först uppströmstillverkningen, både när det gäller inköp av råmaterial och lagerhantering, kapacitetsplanering och automatiseringshastigheter för utrustningen, vilket allt lägger en enorm börda på oss. ".

broken image

Storleksförändringar kan utlösa en ommöblering i solcellsindustrin

Man kan se att de företag som har finjusterat sina storlekar alla är högt integrerade, i princip de tio främsta tillverkarna av solcellsmoduler i världen, och de kiselskivor som används är alla egenproducerade och säljs själva, med det yttersta målet att göra sina modulprodukter mer konkurrenskraftiga. Industrin måste utvecklas, tekniken måste utvecklas, kostnaderna måste sjunka, och att minska kostnaderna och öka effektiviteten är strängens eviga lag. För icke-integrerade företag är rektangulära kiselskivor för närvarande inte öppna för försäljning, de kan endast producera traditionella 182 eller 210 komponenter, en stor skillnad i produktkompetens, marknadsandelar pressas återigen, varumärkeseffekten försvagas ytterligare. Det kan sägas att detta är en mardröm, ursprungligen trodde jag att industrin kan inleda en fredlig utveckling efter föreningen av 182/210, jag vet inte att PV själv kommer med kaosets egenskaper, traditionella jättar som stadigt ökar produktionen, det nya framväxande kapitalet ett stort slag, och slutligen halvdöda företag en kycklingfjäder! Sedan dess har integrerade företag byggt storleksgravar, om solcellsindustrin kommer att gå in i en ny ommöbleringsrunda, låt oss vänta och se.

broken image

Maysun Solar, som en tillverkare av solcellsmoduler med 15 års yrkeserfarenhet, har länge varit medveten om denna förändring och reagerat snabbt, och lanserade nyligen en modulprodukt med 182*210mm rektangulära celler, intresserade parter kan klicka på knappen nedan för produktinformation.