Samhällen för förnybar energi uppstår ofta i Europa

· Industri nyheter

Eftersom de europeiska länderna uppfyller sina åtaganden i Parisavtalet främjar beslutsfattare från hela EU och Storbritannien skapandet av fler gemenskaper för förnybar energi (RECs). I nordvästra Europa uppskattar experter att det nu finns över 10 000 lokala energibolag, främst i Tyskland, Danmark, Belgien, Nederländerna och Storbritannien. Medlemmarna i föreningarna investerar sina egna pengar i solkraft, vindkraft, små vattenkraftverk, bioenergi och till och med kraftvärmeverk. I Spanien och Italien i södra Europa har man också startat sina första demonstrationssamhällen.

broken image

Tyskland

Tysklands berömda samhälle för förnybar energi ligger i Wildpoldsried, en liten stad i den sydtyska delstaten Bayern. För 20 år sedan var Wildpoldsried en riktig "stad" som huvudsakligen befolkades av boskapsskötare, och bristen på arbetstillfällen fick många unga människor att lämna området. Bristen på arbetstillfällen ledde till att många unga människor lämnade området. Idag har staden blivit Tysklands mest framgångsrika stad inom förnybar energi, med ett kluster av byggnader klädda med solceller. Staden producerar 43 miljoner kWh el från vind-, sol- och biomassakraftverk, medan invånarna endast använder 6,2 miljoner kWh av all el de behöver för transport och boende - sju gånger mer energi än de förbrukar!
Därefter följer den gamla medeltida marknadsstaden Heilbronn vid floden Neckar i sydväst, där solpaneler pryder taken på bostäder, förskolor och skolor, kommunala byggnader och fabrikshallar i denna stad med 126 000 invånare. Heilbronn Community Energy är ett av 900 kooperativ i Tyskland som säljer förnybar energi till tyska hushåll och företag, och den kombinerade produktionen från stadens kooperativ och andra kollektivt ägda rena energikällor ger el till omkring en tredjedel av Heilbronns hushåll.

broken image

Italien

Italiens första delningssamhälle för förnybar energi ligger i den lilla staden Magliano Alpi i den nordvästra regionen Piemonte. Detta delningssamhälle, där solenergi är det huvudsakliga produktionssättet, förlitar sig på offentlig finansiering för att skapa ett solenerginätverk för att tillgodose energibehovet för hälften av invånarna, med det slutliga målet att hela staden ska täckas av ren el. På grund av stadens ringa storlek, få invånare och låga bebyggelsetäthet är Magliano Alpi det första valet som demonstrationsplats för ett gemensamt samhälle för förnybar energi i Italien. Smarta mätare och ett system för hantering av alternativ kommer att installeras i byggnader i hela staden, och en plattform för flödeshantering kommer att skapas för att övervaka byggnadernas energiförbrukning.

broken image

Frankrike

SerenyCalas-projektet samlar Frankrikes största gemenskap för förnybar energi med över hundra deltagare, däribland lokalbefolkningen och yrkesverksamma. Projektets första solkraftverk, som leds av SerenySun Energies, kommer att göra det möjligt för skolgruppen Petit Lac i Cabriès-Calas att använda gröna och lokala energikällor. Med 1 200 kvadratmeter solcellspaneler kommer anläggningen att generera 282 megawattimmar el per år, vilket motsvarar 70 hushålls årliga elförbrukning.

broken image

Sverige

År 2001 började Malmös borgmästare Ilmar att bygga ett miljövänligt demonstrationsområde på ett gammalt varvsområde, som nu har färdigställts som det världsberömda samhället "City of Tomorrow" (BoO1). Det är Sveriges första samhälle utan koldioxidutsläpp och det största urbana bostadsområdet i världen som använder 100 % förnybar energi. Samhället omfattar ett område på cirka 30 hektar och har kapacitet för 1 000 bostäder, som alla använder förnybar energi för sina energileverantörer.

broken image

Spanien

Solmatch, Spaniens första gemensamma kommun för förnybar energi, kommer att lanseras i juni 2020. Detta samhälle, som skapats av den spanska energijätten Repsol, har som mål att förse kunderna med 100 % ren el genom solenergi och i sin tur ge mer praktisk erfarenhet av distribuerad energiproduktion i Spanien.

broken image

Omdefiniering av ren energi

Delning av förnybar energiproduktion är en omvälvande energimodell som erbjuder en ny syn på självförbrukning och ger slutgruppen av energikonsumenter större självständighet. Denna nya energimodell för städerna stimulerar inte bara den lokala ekonomin utan bidrar också till lokal hållbarhet utan att intressenterna behöver göra några investeringar.
Om samhällen för delning av förnybar energi definieras som ett marknadssegment, har de säkert flera av de egenskaper som kännetecknar en potentiell marknad, nämligen stor efterfrågan från kunderna, potential för tillväxt i stor skala, långsiktig hållbarhet och god avkastning på kapitalet. Det är tydligt att samhällen som delar förnybar energi omdefinierar ren energi och att både företag och privatpersoner kan spela en viktig roll för att minska klimatförändringarna.

broken image

Maysun Solar har alltid strävat efter att utforma och producera kostnadseffektiva modulprodukter. Låg dämpning, lång livslängd och hög effektivitet är kännetecknen för våra produkter, och intresserade kan kontakta oss för att få veta mer.