Senaste Uppdateringar inom Fotovoltaikindustrin (Juli 2024)

· Om solcellssystem,Industri nyheter

Innehåll:

  1. Förnybar Energiproduktion Ökar medan Uppvärmning och Transport Förblir Oförändrade
  2. Tyskland Lägger till 7,55 GW Solkapacitet i Första Halvåret 2024
  3. Portugal och Spanien Sätter Nya Rekord för Solenergi Produktion
  4. Marknadskris Håller Polysilikonpriserna Stabil på Låga Nivåer
  5. Tyska Forskare Utvecklar ‘Kommunikativa’ Solpaneler

Förnybar Energiproduktion Ökar medan Uppvärmning och Transport Förblir Oförändrade

Förnybar Energiproduktion Ökar medan Uppvärmning och Transport Förblir Oförändrade

Enligt bedömningar från första halvåret 2024 har andelen förnybar energi i elproduktion och konsumtion stadigt ökat. Federal Environment Agency's Renewable Energy Statistics Working Group (AGEE-Stat) har utvärderat uppgifterna och visar att förnybar energi står för cirka 57 % av den totala elförbrukningen.

Jämfört med första halvåret 2023 har förnybar energiproduktion ökat med 9 %, och nått cirka 147 terawattimmar (TWh). Vindkraft har den största andelen av förnybar energiproduktion med 51 %, följt av solenergi med 24 %, biomassa med cirka 15 % och vattenkraft med 8 %. Vindkraftproduktionen ökade med 10 % på grund av vindigare vinterförhållanden jämfört med samma period förra året. När det gäller solenergi kompenserade expansionen för bristen på solsken under det första kvartalet, vilket resulterade i en ökning av solkraftproduktionen med 13 %.

Arbetsgruppen noterade att det för närvarande är omöjligt att förutspå den årliga andelen förnybar energi, eftersom produktionen av solenergi och vindkraft beror på väderförhållanden och elförbrukningstrender också spelar en roll.

Under det första halvåret såg solenergi en kraftig tillväxt, och nådde 7,5 gigawatt (GW). I kontrast ökade landbaserad vindkraft med endast cirka 900 megawatt (MW) och havsbaserad vindkraft med 400 MW. Med denna expansion har solenergi kapaciteten överstigit det planerade kumulativa målet på 84 GW för slutet av 2024, och nått cirka 90 GW. Å andra sidan ligger vindkraften för närvarande på omkring 62 GW, vilket gör det osannolikt att nå det 69 GW-målet vid årsskiftet.

Dirk Messner, ordförande för UBA, uttalade att expansionsuppgifterna tydligt indikerar behovet av ytterligare betydande insatser. Enbart inom solenergisektorn behövs en ökning på cirka 50 % för att uppfylla målen i Förnybar Energi-lagen. Han betonade att noggrann planering och vidareutveckling av finansieringsmekanismer är avgörande för framgång och varnade för att stigande nätavgifter skulle innebära ytterligare bördor, särskilt i regioner med många förnybara energisystem.

Trots den betydande rollen för förnybar energi i elproduktionen, är dess närvaro inom uppvärmning och transport fortfarande begränsad. Rapporten anger att förnybar energi producerade 111 TWh elektricitet under det första halvåret 2024, med den totala värmeenergi som tillhandahålls av förnybara källor minskade med 7 % jämfört med samma period förra året.

Ökningen i värmepumpens produktion mildrade den totala nedgången i förnybar uppvärmning, med en märkbar ökning av installationer under det andra halvåret. Ytjordvärme och omgivande värme ökade med cirka 3 % jämfört med föregående år. Dock har försäljningen av värmepumpar nyligen minskat kraftigt. Enligt Federal Environment Agency är det avgörande att vända denna trend för att nå målet om att installera 500 000 värmepumpar årligen. Rapporten visar att cirka 75 % av den förnybara uppvärmningen kommer från biomassa, 6 % från biologiskt avfall och 4 % från solvärmesystem.

AGEE-Stat-data visar att 21,9 TWh av transportenergin kom från förnybara källor under det första halvåret i år, en ökning med 3 % jämfört med samma period förra året. Användningen av förnybar elektricitet i transport ökade med 16 % på grund av det ökade antalet elbilar, medan användningen av biodrivmedel förblev stabil. Enligt Federal Environment Agency är den förnybara elektricitet som används i transport nästan lika med 3 % av Tysklands gröna elförbrukning, med cirka 30 % använd i järnvägstransport och 30 % i vägtransport.

Tyskland Lägger till 7,55 GW Solenergi Kapacitet under Första Halvåret 2024

Tyskland Lägger till 7,55 GW Solenergi Kapacitet under Första Halvåret 2024

Enligt PV International rapporterade den tyska federala nätmyndigheten (Bundesnetzagentur) registrering av 1 136,9 MW nya solenergisystem fram till juni 2024. Detta kan jämföras med 946 MW ny nätkapacitet i maj 2023 och 1 046,8 MW i juni 2023.

Under det första halvåret 2024 installerade Tyskland totalt 7,55 GW ny solenergi kapacitet, upp från cirka 6,26 GW under samma period förra året. Vid slutet av juni hade den kumulativa solenergi kapaciteten i Tyskland nått 90,2 GW, spridd över cirka 4,25 miljoner solenergisystem.

Bayern såg den starkaste tillväxten, med cirka 1,76 GW ny solenergi kapacitet under det första halvåret. Därefter följde Baden-Württemberg med 1,07 GW och Nordrhein-Westfalen med 1,02 GW.

Portugal och Spanien Sätter Nya Rekord för Solenergi Produktion

Portugal och Spanien Sätter Nya Rekord för Solenergi Produktion

Enligt AleaSofts energiförutsägelser steg elpriserna över alla större europeiska marknader under den andra veckan i juli. Italien såg den minsta ökningen på 7 %, medan Frankrike upplevde den största uppgången på 95 %. Marknader i Belgien, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Norden, Portugal och Spanien såg också veckovisa prisökningar.

Alla marknader, förutom Storbritannien (€84,16/MWh) och Italien (€112,83/MWh), hade veckogenomsnittliga priser under €70 ($76,60/MWh), med Norden som hade det lägsta genomsnittliga priset på €27,79/MWh. Storbritannien och Italien var de enda länderna som inte upplevde negativa elpriser under förra veckan. Belgien och Frankrike såg de lägsta timpriserna den 14 juli, med -€74,02/MWh.

AleaSoft tillskriver prisökningarna under den andra veckan i juli ett fall i vindkraftproduktionen och högre el efterfrågan över de flesta marknader. Företaget förutspår en lätt nedgång i priserna för de flesta marknader under den tredje veckan i juli på grund av minskad efterfrågan.

Solenergi produktionen såg betydande tillväxt förra veckan, med Tyskland upp med 23 %, Frankrike med 16 %, Italien med 12 %, Spanien med 5,7 %, och Portugal med 1,7 % jämfört med föregående vecka. Spanien satte ett nytt rekord för daglig solproduktion den 12 juli, med 208 GWh, medan Portugal satte sitt eget rekord den 13 juli med 23 GWh. Frankrike och Tyskland bröt också sina juli dagliga solenergi generation rekord, med 121 GWh respektive 405 GWh den 8 och 9 juli.

AleaSoft förutspår att solproduktionen i Tyskland kommer att fortsätta öka under den tredje veckan i juli, medan solenergi produktionen i Italien och Spanien förväntas minska.

Marknadsnedgång Håller Polysiliciumpriser Stabilt på Låga Nivåer

Marknadsnedgång Håller Polysiliciumpriser Stabilt på Låga Nivåer

Det globala polysiliciummarknadspriset (GPM), OPIS-benchmarken för polysilicium utanför Kina, bedöms för närvarande till $22,567 per kilogram denna vecka, oförändrat från föregående vecka trots viss handelsaktivitet.

En källa som är bekant med den globala polysiliciummarknaden rapporterade att spotpolysilicium nästan har sålt slut i två månader, med nedgraderade material i ännu sämre skick. Trots detta har globala polysiliciumleverantörer ännu inte minskat produktionen. Kunder med långsiktiga kontrakt står också under press att säkra leveranser till relativt stabila priser. "Långsiktiga kontrakt är avsedda att skydda båda parter och förflytta alla risker till ena sidan. Att helt undvika risker visar brist på kontraktsåtagande," sade en leverantör.

Enligt kinesiska källor är en kinesisk wafertillverkare för närvarande verksam vid en 30 % låg utnyttjandegrad inhemskt och flyttar wafer skärutrustning till Laos, med planer på att möjligen öka ingotproduktionskapaciteten i framtiden. Denna utveckling kan öppna nya försäljningskanaler för globalt polysilicium.

Källor avslöjade att på grund av ett minskande solenergi produktionsutbud från fyra sydostasiatiska länder, kan den globala polysilicium ingotproduktionen nu konsumera mindre än 1 500 ton polysiliciummaterial per månad. Dessutom har nya ingotfabriker utanför dessa länder otillräcklig kapacitet för att signifikant öka den globala efterfrågan på polysilicium.

En marknadsobservatör uttalade, "Vi förväntar oss att polysilicium ingotkapaciteten utanför Kina och de fyra sydostasiatiska länderna kommer att växa avsevärt under de kommande åren, vilket medför nya faktorer som kan påverka de globala polysiliciumpriserna." Observatören noterade dock också att amerikanska handelsregler kommer att förbli en nyckelfaktor för att bestämma de globala polysiliciumprisernas trender under de kommande två åren.

Enligt OPIS har priset på monokristallint kisel i Kina förblivit stabilt denna vecka på 33 RMB per kilogram ($4,54), vilket markerar den sjätte på varandra följande veckan av stabilitet. Marknadskällor indikerar att stora polysiliciumtillverkare har stannat av prisreduktioner, vilket hjälper till att stabilisera de ledande marknadspriserna. "Polysiliciumpriserna förväntas förbli stabila på den nuvarande låga nivån på kort sikt," tillade en källa.

Källor från upstream rapporterar att en välkapitaliserad, högutnyttjad tillverkare aktivt expanderar sin nya polysiliciumkapacitet i Yunnan till 200 000 ton per år. Dessutom är en ny polysiliciumfabrik på 200 000 ton i Inre Mongoliet under byggnation och förväntas börja produktion i Q4 detta år. "Dock, på grund av den nuvarande marknadsnedgången, kan projektet i Inre Mongoliet möta vissa hinder," kommenterade en marknadsveteran.

En annan marknadsobservatör noterade att trots de lägre produktionskostnaderna för fluidiserad bäddreaktor (FBR) granulerat polysilicium, kan tillverkarna inte upprätthålla höga utnyttjandegrader på grund av produktens begränsade marknadsandel. "Kina har två FBR granulerade polysiliciumtillverkare som är engagerade i produktion och försäljning, och en annan driver en forsknings- och testproduktionslinje," tillade källan.

Marknadsinsiders föreslår att, med tanke på de nuvarande downstream utnyttjandegraderna, kommer det att vara utmanande att effektivt uttömma polysiliciumlagret till årets slut, och polysiliciumproduktionen förväntas minska ytterligare under det andra halvåret av året.

Tyska Forskare Utvecklar ‘Kommunikativa’ Solpaneler

Tyska Forskare Utvecklar ‘Kommunikativa’ Solpaneler

På taket av Helmholtz Centre for Solar Energy Research (ISFH) i Tyskland har solmoduler installerats och kopplats ihop för att bilda ett nätverk av flera delnätverk. Denna teknik testas för sin effektivitet i byggnadsintegrerade fotovoltaiska (BIPV) tillämpningar, som ofta involverar små områden, olika layouter eller skuggade områden. Integrerade elektroniska komponenter inom modulerna kan styra och övervaka varje modul i enlighet med föränderliga strålningsförhållanden, medan hela systemet förblir åtkomligt för nätoperatörer.

Projektet, som finansieras av det tyska federala ministeriet för Ekonomi och Klimasatsningar, började i mars 2020 med målet att utveckla nya "smart" solenergilösningar. Projektkoordinator Jens Friebe från Leibniz University Hannover förklarade: “Målet är att direkt integrera omvandlare och digital teknik i solmodulerna för att öka tillförlitligheten, förbättra effektiviteten och minska kostnaderna.” Trådlös kommunikation och flexibla nätverksinställningar underlättar snabb installation och potentiellt lägre kostnader för massproduktion.

De fullt integrerade solmoduler som utvecklats för Voyager-PV inkluderar mikroinverterare och trådlös teknik som arbetar i det licensfria 2,4 GHz-frekvensbandet, vilket möjliggör anslutning mellan moduler och gateways. Programuppdateringar kan också utföras trådlöst inom nätverket.

Specialiserade projektpartners utvecklade de nödvändiga slotsantennorna, drivna av kapacitiv koppling genom kretskort på modulernas baksida. Det tyska ingenjörsföretaget WHO tillhandahöll radiotekniken, medan High-Frequency Technology and Radio Systems Institute vid Leibniz University Hannover utvecklade slotsantennlösningarna. Kapslingsteknikexpert Optimel hanterade kapslingen av de elektroniska komponenterna. Att ansluta kraftelektronik direkt till en enda solcellsträng eliminerar behovet av bypass-dioder, vilket minskar risken för defekter och förbättrar energiproduktionen.

Leibniz University Hannover’s Drive Systems and Power Electronics Institute utvecklade kraftelektronik med Gallium Nitride (GaN) kraftsemikonduktorer för omvandlarna. SMA Solar Technology bidrog med expertis inom omvandlar- och systemteknik, medan University of Stuttgart fokuserade på tillförlitlighet. ISFH är ansvarigt för forskning om fotovoltaisk modulteknik.

Sedan maj har Helmholtz-demonstrationssystemet överfört data, vilket möjliggör övervakning av kraftelektronik och avläsning av driftdata som modulström, spänning och temperatur. Forskarna uppgav: “Att etablera ett mesh-nätverk vid ISFH visar stabiliteten och självoptimeringen av kommunikationen över flera solmoduler.” Projektets deltagare kan samtidigt komma åt nätverket från sina respektive platser.

Maysun Solar har specialiserat sig på att producera högkvalitativa fotovoltaiska moduler sedan 2008. Utöver Balcony Solar Power Station erbjuder Maysun Solar ett brett sortiment av helsvarta, svarta ram-, silver- och glas-glas solpaneler som använder halvcells-, MBB-, IBC- och HJT-teknologier. Dessa paneler erbjuder överlägsen prestanda och stiliga design som smälter sömlöst in i varje byggnad. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i många länder! Kontakta oss för de senaste modulpriserna eller om du har några PV-relaterade förfrågningar. Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Hänvisning:

Enkhardt, S. (2024b, 17 juli). Erneuerbare Stromerzeugung steigt - Wärme und Verkehr konstant. Pv Magazine Deutschland. https://www.pv-magazine.de/2024/07/17/erneuerbare-stromerzeugung-steigt-waerme-und-verkehr-konstant/

Enkhardt, S. (2024c, 17 juli). Tyskland använde 7,55 GW solenergi under första halvåret 2024. Pv Magazine France. https://www.pv-magazine.fr/2024/07/17/lallemagne-a-deploye-755-gw-denergie-solaire-au-premier-semestre-2024/

Priserna på polysilikon stabiliseras på låga nivåer under marknadsnedgången. (2024, 12 juli). Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/07/12/polysilicon-prices-stabilize-at-low-levels-amid-market-downturn/

Jowett, P. (2024e, 17 juli). Portugal och Spanien sätter rekord i daglig produktion av solenergi. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/07/17/portugal-spain-set-records-for-daily-solar-energy-production/

Siemer, J. (2024, 16 juli). Tyska forskare utvecklar "kommunikativa" PV-paneler. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/07/16/german-researchers-develop-communicative-pv-panels/

Rekommenderar läsning: