Solenergi och miljön: solcellernas kraft

Solenergiresurserna är extremt rikliga, vitt spridda och lätta att använda, och solcellsgenerering med hjälp av solenergi har också betydande energi-, miljö- och ekonomiska fördelar. Hur kan solenergi och solceller hjälpa oss att förbättra miljön? I följande punkter kommer vi att utforska kraften hos solenergi och solceller.

broken image

Minskning av luftföroreningar

Luftföroreningar är en annan stor miljöutmaning som orsakas av förbränning av fossila bränslen. Användningen av fossila bränslen för transport, elproduktion och uppvärmning är nödvändig för vår dag, men detta leder till ökade nivåer av luftföroreningar som partiklar, kväveoxider och svaveldioxid. Dessa föroreningar kan ha skadliga effekter på människors hälsa, bland annat luftvägs- och hjärt-kärlsjukdomar.

Solceller kan å andra sidan minska vårt beroende av fossila bränslen genom att använda ren och hållbar solenergi, vilket med tiden kommer att minska luftföroreningarna. Den el som genereras av solcellssystem kan användas för att generera el, värme och kyla, och beroende på hur mycket el som installeras kan man tillgodose alla elbehov i ett genomsnittligt hem såväl som i en fabrik. Du kan läsa "Costs and benefits of a 6KW home PV installation" sammanställd av Maysun.

broken image

Förbättra klimatförändringarna

Klimatförändringarna är en av de största miljöutmaningarna som världen står inför i dag, vilket kan leda till en rad effekter som uppvärmning och stigande havsnivåer, vilket i sin tur kan leda till minskad livsmedelsproduktion och hälsorisker. Den orsakas av ackumuleringen av växthusgaser i atmosfären, främst koldioxid (CO2). Till skillnad från fossila bränslen släpper sol- och solcellssystem inte ut några skadliga föroreningar när de genererar el och använder ren, hållbar och förnybar solenergi för att minska koldioxidutsläppen.

broken image

Koldioxidavtryck

Ett koldioxidavtryck är en representation av en persons eller grupps "koldioxidförbrukning", dvs. den totala mängden växthusgaser som släpps ut under produktion, användning och bortskaffande. Ju mer "kol" som används, desto mer "koldioxid" produceras och desto mer "koldioxidavtryck" skapas. Ju större "koldioxidavtryck", desto mindre "koldioxidavtryck". Jämfört med fossila bränslen har solceller ett relativt lågt koldioxidavtryck. Tillverkningen av solpaneler och andra komponenter i solcellssystemet kräver energi, men detta kompenseras av de minskade utsläppen under solcellssystemets livscykel.

Koldioxidavtrycket från solceller kan minskas ytterligare genom att använda återvunnet material vid tillverkningen.

broken image

Återvinningspotential

Solcellssystem har en lång livslängd, vanligtvis 20-30 år. I slutet av sin livslängd måste dessa system dock bortskaffas, vilket innebär en potentiell utmaning för avfallshanteringen. Lyckligtvis kan återvinning av solpaneler och andra komponenter minska avfallet och bevara naturresurserna. Återvinning av solcellsmoduler är obligatorisk enligt EU:s direktiv om avfall från elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE), som omfattar insamling och återvinning av avfall från elektrisk och elektronisk utrustning, inklusive solcellspaneler. Målet är att utveckla återvinningssystem med slutna kretslopp för solcellsmoduler för att minska avfallet och förbättra solcellsteknikens hållbarhet.

Solcellssystem kan återvinna värdefulla material, t.ex. kisel, aluminium och koppar, som kan återanvändas för att tillverka nya solpaneler. Du kan läsa "PV recycling" sammanställd av Maysun.

broken image

Sammanfattningsvis har installation av solceller väldigt många fördelar för miljön och drivet av EU:s klimatmål för 2030 arbetar alla hårt för att minska koldioxidutsläppen och arbeta mot målet att bli gröna. Vårt uppdrag är Make Energy Sustainable, Make Life Better, som Maysun solar säger.  

Maysun Solar, som en tillverkare av solcellsmoduler med 15 års yrkeserfarenhet, kan förse dig med solpaneler av hög kvalitet, klicka på knappen nedan för att kontakta oss för en produktoffert.