Gå tillbaka till webbplatsen

Solenergi Nyhetsuppdatering (Augusti 2024)

19 augusti 2024

Innehåll:

  1. AleaSoft rapporterar nedgång i elpriser på de flesta europeiska marknader
  2. Installationen av energilagringssystem ökar med 61% i år
  3. Mobil flytande solcellsanläggning driver Olympiabyn i Paris
  4. Storbritannien slår rekord för installationer av batterilagring
  5. Danmark återinför subventioner för export av energiteknik
  6. Storskaliga vertikala solcellssystem kan omforma den europeiska energimarknaden

AleaSoft rapporterar nedgång i elpriser på de flesta europeiska marknader

AleaSoft Energy Forecasting rapporterade en nedgång i de genomsnittliga elpriserna på veckobasis på de flesta större europeiska marknader under veckan den 5 augusti. Priserna sjönk i Belgien, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, de nordiska länderna, Spanien och Portugal jämfört med föregående vecka.

Undantaget var Italien, där det genomsnittliga priset steg med 7,1% till €128,70 ($141,84)/MWh, vilket var det högsta av alla analyserade marknader. Det lägsta genomsnittliga veckopriset registrerades på den nordiska marknaden till €17,22/MWh.

AleaSoft tillskrev de lägre priserna den minskade efterfrågan på el på de flesta marknader och ökad produktion av vind- och solenergi i vissa områden, trots stigande gasframtidspriser över €40/MWh, en nivå som inte setts sedan december 2023.

Italien var den enda marknaden som inte såg elpriserna sjunka till eller under €0/MWh förra veckan, medan flera andra marknader upplevde negativa priser, där den nederländska marknaden nådde en bottennivå på -€59,97/MWh den 11 augusti.

Under den andra veckan i augusti ökade solenergiproduktionen i Frankrike, Italien, Spanien och Portugal men minskade i Tyskland. Den 5 augusti satte Frankrike ett nytt rekord för daglig solenergiproduktion på 129 GWh. Tyskland och Italien registrerade också sina högsta dagliga solenergiproduktioner någonsin för augusti, med 386 GWh den 6 augusti respektive 126 GWh den 9 augusti.

Installationen av energilagringssystem ökar med 61% i år

Batteritillverkare och cellproducenter har ställts inför betydande utmaningar under 2024, inklusive minskade marginaler och intäkter på grund av långsammare än förväntade globala försäljningar av elfordon (EVs). Detta har lett till minskade produktionsvolymer.

BloombergNEF (BNEF) rapporterar dock en anmärkningsvärd ökning med 61% på marknaden för stationär energilagring i år. Priserna för nyckelfärdiga lagringssystem har minskat med 43% jämfört med 2023, med kostnaden för tvåtimmars energilagringssystem som nådde en rekordlåg nivå på $115 per kWh i april.

Genom att analysera den årliga produktionen av litiumjonbatterier från kinesiska tillverkare och deras tillämpningar har det observerats att stationär energilagring nu rankas som den näst största tillämpningen för batteriproduktion, vilket överträffar konsumentelektronik. Den globala marknaden för stationär energilagring tredubblades nästan under 2023.

Trots denna tillväxt ligger både stationär lagring och konsumentelektronik betydligt efter EVs när det gäller batteriefterfrågan. BNEF lyfter dock fram en förändring i efterfrågeförhållanden från 15-till-1 till förmån för EVs till 6-till-1 under de senaste fyra åren.

Tillväxten i stationär energilagring accelererar snabbare än för EV-batterier, om än från en mindre bas. Prognoser indikerar fortsatt snabb expansion i denna sektor, drivet av regleringsåtgärder såsom Kinas krav på samlokalisering av lagring med sol- och vindkraft, USAs Inflation Reduction Act och liknande initiativ i Europa, Japan och Latinamerika. Tyskland och Italien leder för närvarande den privata marknaden.

När det gäller batterikemi förväntar sig BNEF att NMC (nickel-mangan-kobolt) endast kommer att hålla cirka 1% av marknadsandelen år 2030, då LFP (litiumjärnfosfat), känt för sina lägre kostnader och potentiella säkerhetsfördelar, vinner marknadsterräng.

Mobil Flytande Solcellsanläggning Drivs av Olympiabyn i Paris

Seinefloden var värd för världens största mobil flytande solcellsanläggning under de olympiska spelen i Paris. Denna 78 kW solcellsinstallation, uthyrd av EDF ENR, levererade grön elektricitet till centralhubben i idrottarnas by.

Med en yta på 470 kvadratmeter fungerade projektet autonomt, utan nätanslutning, genom att justera sin produktion i realtid för att möta platsens energibehov. Märkbar nog, var installationen färdig och fullt operativ inom 24 timmar, vilket innefattade utrullning av förkopplade solpaneler från en fraktcontainer.

Franck Chauveau, chef för Stora Projektutveckling vid EDF i Île-de-France, framhöll att detta var första gången en mobil solcellsanläggning användes på en vattenmassa i en sådan kapacitet.

Detta innovativa solcellssystem erbjuder ett hållbart alternativ till traditionella generatorer för att driva stora evenemang som de olympiska spelen, mässor och festivaler, samt avlägsna platser utan offentlig nätanslutning. Voies Navigables de France (VNF), som övervakar de flesta av Frankrikes inre vattenvägar, har uttryckt särskilt intresse för att använda denna teknik för byggarbetsplatser längs flodbankerna.

Storbritannien Sätter Rekord för Batterilagringsinstallationer

Storbritannien är på väg att sätta ett nytt rekord för installationer av batterilagring under 2024. Enligt färska uppgifter från certifieringsorganet MCS har Storbritannien redan överträffat sitt tidigare årliga rekord med 7 900 certifierade batterilagringsinstallationer under det första halvåret i år. Denna betydande tillväxt följer introduktionen av Storbritanniens Batterilagringsinstallationsstandard 2021, som reglerar installationer upp till 50 kW och kompletterar befintliga certifieringar för småskalig produktion.

Sedan standardens införande har det skett en anmärkningsvärd ökning av installationer. MCS började registrera batteriinstallationer i april 2022, med ett genomsnitt på 34 installationer per månad för resten av det året. Detta antal steg till cirka 400 installationer per månad under 2023, totalt 4 970 installationer över hela landet.

Denna tillväxt återspeglar en bredare trend i Storbritanniens övergång till låga koldioxidteknologier. Förutom ökningen i batterilagring visar MCS-data att över 80 000 brittiska hem hade certifierade solpaneler installerade under det första halvåret 2024.

Ian Rippin, VD för MCS, uttryckte sin entusiasm över de rekordslående siffrorna och betonade vikten av högkvalitativa installationer. Han tillskrev framgången till stödjande regeringspolitik och uppmanade till fortsatt statligt stöd. "Konsumentförtroende för förnybar teknik, tillsammans med fortsatt regeringsstöd, är avgörande för en framgångsrik övergång. Heat Strategy for Wales och initiativ som Boiler Upgrade Scheme, som erbjuder upp till GBP 7 500 ($9 577) för installationer av värmepumpar, spelar en viktig roll i att stödja konsumenter," sade Rippin.

Charlotte Lee, VD för Heat Pump Association, erkände sektorns framsteg i att främja avkolonisering av värme. Hon uppmanade den brittiska regeringen att ge tydliga riktlinjer för elektrifiering av värme för att upprätthålla momentum och säkerställa fortsatt tillväxt.

Danmark Återinför Subventioner för Export av Energiteknik

Danska Energiagenturen har återöppnat sitt Bidragsprogram för Främjande av Energiutvinningsinsatser och erbjuder DKK 9,3 miljoner i finansiering. Dessa bidrag är avsedda att stödja offentliga och privata partnerskap, som måste inkludera minst en offentlig och en privat aktör. De offentliga deltagarna kan vara baserade antingen i Danmark eller internationellt.

Kvalificerade projekt kan omfatta aktiviteter som datainsamling, marknadsanalys, marknadsutveckling och kunskapsspridning, allt med målet att främja konkreta affärsmöjligheter och energiexport. Projekten bör också syfta till att förbättra internationellt samarbete inom energisektorn.

Prioritet kommer att ges till projekt som involverar något av de 24 länder med vilka Danmark redan har energi-samarbetsavtal. Ansökningsperioden är öppen till den 11 oktober, med ansökningar som ska göras via agenturens bidragsportal.

Sedan startåret för denna finansieringsinitiativ 2019 har 26 projekt fått stöd, med fokus på områden som energieffektivitet, fjärrvärme, havsbaserad vindkraft och biogas över Afrika, Asien, Europa och Amerika. I omgången 2023 tilldelades DKK 8,5 miljoner till åtta projekt, inklusive de som fokuserade på fjärrvärme i Nederländerna och Polen, sektorintegration i Brasilien och Tyskland, vindkraft i Indien och Egypten, energieffektivitet i USA och koldioxidinfångning i Australien.

Storskalig Vertikal Solenergi Kan Transformera den Europeiska Energi-marknaden

Ett internationellt forskarlag har undersökt hur storskalig användning av bifacial vertikal agrivoltaik skulle kunna påverka den europeiska energimarknaden. De fann att vertikala solpaneler med öst-väst orientering skulle kunna förbättra integrationen och balansen i det europeiska kraftsystemet avsevärt till 2040.

Deras analys visar att ökad användning av vertikala solsystem, särskilt i kommersiella och industriella miljöer, kan leda till flera viktiga fördelar. Dessa inkluderar en högre andel och värde av solkraft, lägre baslast elpriser och förbättrad energihandelsutbyte mellan grannländer.

Studien framhäver att vertikala solpaneler med öst-väst orientering förlänger solgenereringstiderna till både gryning och solnedgång, vilket gör dem mer värdefulla för konsumenter. Vertikala system producerar vanligtvis 30% av sin produktion under middagstimmar, jämfört med 70% för södervända solpaneler. Denna konfiguration minskar topproduktionen men säkerställer en mer konsekvent produktion över en längre period, vilket upprätthåller ett högre marknadsvärde.

Genom att använda den europeiska kraftmarknadsmodellen (EPMM), som simulerar de europeiska elmarknaderna och utvärderar policyeffekter, fann forskarna att solcells kapaciteten skulle kunna expandera från de nuvarande 240 GW till mellan 649 GW och 1 178 GW. Det bästa scenariot förutspår att vertikal solenergi skulle kunna uppnå upp till 50% marknadsandel.

Modellen förutspår en ökning av solgenereringen med 2% till 2030 och en ökning med 3,6% till 2040. I högre solenergiscenarier kan denna ökning överstiga 5,3%, vilket indikerar den betydande potentialen hos vertikala system. Studien visar också att högre användning av vertikal solenergi skulle kunna ersätta gas- och kärnenergi, vilket leder till lägre elpriser på grund av minskade systemkostnader och reducerad nedskärning.

Sammanfattningsvis antyder studien att ökad användning av vertikal solenergi skulle kunna göra det europeiska kraftsystemet mer ekonomiskt och miljömässigt hållbart, med lägre CO2-utsläpp, minskad beroende av fossila bränslen och lägre grossist elpriser.

Maysun Solar har specialiserat sig på att producera högkvalitativa solcellsmoduler sedan 2008. Förutom Balkongsolkraftverket erbjuder Maysun Solar ett brett utbud av solpaneler i full svart, svart ram, silver och glas-glas, som utnyttjar halvskärs, MBB, IBC och HJT teknologier. Dessa paneler erbjuder överlägsen prestanda och stiliga design som smidigt smälter in med vilken byggnad som helst. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i flera länder! Kontakta oss för de senaste modulpriserna eller andra solenergifrågor. Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Referens

Jowett, P. (2024, 14 augusti). Elpriserna sjunker på de flesta europeiska marknader, säger AleaSoft. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/14/electricity-prices-down-in-most-european-markets-says-aleasoft/

Rayner, T. (2024, 15 augusti). Installationer av energilagring ökar med 61% i år. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/15/energy-storage-installations-rise-61-this-year/

Puthod, F. (2024, 12 augusti). Flytande mobil solcellsanläggning driver Paris olympiska by. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/mobile-floating-pv-plant-powers-paris-olympic-village/

Lynas, M. (2024, 2 augusti). Rekordhöga installationssiffror för värmepumpar och batterilagring i Storbritannien. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/02/record-installation-figures-for-heat-pumpsbattery-storage-in-uk/

Jowett, P. (2024a, 12 augusti). Danmark återupptar subventioner för export av energiteknik. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/denmark-resumes-subsidies-for-energy-tech-exports/

Bellini, E. (2024, 12 augusti). Massiva mängder vertikala solceller kan omforma den europeiska energimarknaden. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/massive-amounts-of-vertical-pv-may-reshape-european-energy-market/

Rekommenderad Läsning: