Solkraft Nyhetsuppdatering (Juni 2024)

· Industri nyheter

Innehåll:

  1. Fraktkostnader närmar sig nivåer före pandemin och påverkar solcellers kostnader
  2. Elpriserna sjunker på de flesta europeiska marknader
  3. Österrike introducerar "Made in Europe"-bonus för solcellsystem över 35 kilowatt
  4. Första solpanelerna anslutna i Frankrike 1992 producerar fortfarande 79,5% av sin ursprungliga effekt
  5. Siemens installerar solcellsparkering och 60 laddstationer för elbilar

 

Fraktkostnader närmar sig nivåer före pandemin och påverkar solcellers kostnader

Fraktkostnader för containrar har skjutit i höjden till sina högsta nivåer sedan 2022, enligt Xeneta, en ledande norsk plattform för benchmarking av havs- och fraktrater.

Xeneta avslöjade att i slutet av maj beräknades marknadens genomsnittliga spotpriser från Fjärran Östern till USA

västkust stiga till $5,170 per fyrtiofotsekvivalentenhet (FEU) den 1 juni. Detta markerar en häpnadsväckande ökning på 57% från maj och den högsta nivån på 640 dagar, som överträffar toppen som sågs under Röda havets kris tidigare i år. Spotpriserna förväntas nå sin topp på $6,250/FEU på rutten från Fjärran Östern till USA

västkust i juni, nära toppen av Röda havets kris ($6,260).

På samma sätt förväntas spotpriserna på handelsrutten från Fjärran Östern till Nordeuropa överträffa toppen av Röda havets kris och nå $5,280/FEU, jämfört med $4,839/FEU den 16 januari. Detta representerar den högsta prisnivån på denna rutt på 596 dagar och speglar en ökning på 63% sedan den 29 april.

Xeneta lyfte också fram en liknande trend på handelsrutten från Fjärran Östern till Medelhavet, där spotpriserna förväntas överstiga toppen av Röda havets kris på $5,985/FEU och nå $6,175/FEU. Detta innebär en ökning på 46% från maj och de högsta priserna som registrerats på denna rutt på 610 dagar.

Eftersom fraktkostnader vanligtvis utgör cirka 4% av en solpanels totalkostnader, förväntas ökningen av spotpriserna påverka priserna på PV-moduler.

Xeneta tillskrev marknadsomvälvningen till pågående konflikter i Röda havet, hamnträngsel och avsändares beslut att påskynda importen inför tredje kvartalet, som traditionellt är högsäsongen. Trots den senaste ökningen av spotpriser noterade Peter Sand, Xenetas chefsanalytiker, en något långsammare tillväxttakt jämfört med maj, vilket tyder på en möjlig lättnad i situationen.

Sand varnade dock för att avsändare redan upplever fraktförseningar, även för containrar med nyligen tecknade långsiktiga kontrakt. Han betonade att transportörer prioriterar leveranser från de som betalar högre priser, vilket lämnar last från lägre kontraktspriser sårbara för att bli kvar på hamnar, ett scenario som påminner om de utmaningar som möttes under Covid-19-pandemin.

Sand förklarade vidare att speditörer brottas med ytterligare tilläggsavgifter och tvingas välja premiumtjänster för att säkra skeppsutrymme, vilket oundvikligen överför dessa kostnader till sina avsändarkunder. Han varnade för att transportörer kommer att fortsätta pressa för högre fraktrater, vilket potentiellt förvärrar situationen för avsändare på kort sikt.

Fraktkostnader närmar sig nivåer före pandemin och påverkar solcellers kostnader

Elpriserna sjunker på de flesta europeiska marknader

Enligt en analys från AleaSoft Energy Forecasting sjönk de genomsnittliga elpriserna på de flesta stora europeiska marknader under den sista veckan i maj.

Jämfört med föregående vecka såg priserna minskningar på de belgiska, brittiska, nederländska, tyska, franska, spanska och portugisiska marknaderna. Undantagen var de italienska och nordiska marknaderna, där priserna steg med 6,7% respektive 12%. Särskilt anmärkningsvärt var att Frankrike, Spanien och Portugal bevittnade de största minskningarna, med nedgångar på 56%, 59% respektive 60%.

Under den sista veckan i maj översteg de veckovisa genomsnittspriserna €55 ($59.82)/MWh på alla marknader utom Frankrike, Spanien, Portugal och de nordiska länderna. Frankrike rapporterade det lägsta veckopriset på €16.13/MWh, medan Italien hade det högsta på €102.60/MWh.

Med undantag för de brittiska och italienska marknaderna registrerade alla analyserade marknader negativa elpriser minst en gång under veckan. Den nederländska marknaden behöll märkbart sin svit av att registrera det lägsta priset för sjätte veckan i rad och nådde -€81.00/MWh den 2 juni mellan 15:00 och 16:00.

AleaSoft Energy Forecasting tillskrev nedåttrenden i elpriserna under den sista veckan i maj till högre vindenergiproduktion och minskad efterfrågan på el på vissa marknader. Dessutom bidrog ökad solenergiproduktion på den iberiska halvön till prissänkningen i Portugal och Spanien.

Framåt till den första veckan i juni förutspår AleaSoft en ökning av elpriserna på de flesta marknader, drivet av förväntade minskningar i vindenergiproduktionen och en ökning av elförbrukningen på många marknader.

Medan solenergiproduktionen minskade på de flesta stora marknader under den sista veckan i maj, upplevde Tyskland den största minskningen med 20%. Portugal såg dock en anmärkningsvärd ökning på 9,5% från vecka till vecka och uppnådde ett nytt dagligt rekord för solenergiproduktion för andra veckan i rad och nådde 21 GWh den 27 maj.

AleaSoft förutspår en nedgång i solenergiproduktionen i Spanien och Italien under den första veckan i juni, men förutspår en ökning i Tyskland.

Elpriserna sjunker på de flesta europeiska marknader

Österrike inför "Made in Europe"-bonus för solcellssystem över 35 kilowatt

Den österrikiska regeringen tillkännagav på torsdagen införandet av en "Made in Europe"-bonus. "Detta regeringsbeslut stärker den ekonomiska platsen, skapar jobb och stöder energiomställningen," uppgav vicekansler Werner Kogler, klimat- och miljöminister Leonore Gewessler och arbets- och ekonomiminister Martin Kocher.

Enligt Federal Association Photovoltaic Austria kommer den ökade finansieringen att vara tillgänglig som en del av EAG-investeringsbidraget från hösten. Den gäller för solcellssystem med en kapacitet på minst 35 kilowatt. Regeringsresolutionen föreskriver att upp till 20% mer finansiering kommer att beviljas beroende på andelen europeiska komponenter som används. Detta inkluderar alla komponenter, från solmoduler till solväxelriktare till monteringsstrukturer.

Medan motståndskraftbonusen, som den tyska regeringen ännu inte har enats om i den senaste EEG-ändringen, ännu inte har beslutats, förväntas det österrikiska ministerrådet godkänna den nästa vecka. Regeringen behöver en två tredjedels majoritet i parlamentet för att införa "Made in Europe"-bonusen.

PV Austria stödjer införandet. "Denna åtgärd är en viktig signal för både den österrikiska industrin och allmänheten, vilket indikerar att hög kvalitet från inhemsk produktion främjas och det starka prispresset mildras," sade Vera Immitzer, verkställande direktör för PV Austria.

Med tanke på den intensifierade konkurrenssituationen bekräftade det österrikiska solcellsföretaget Fronius minskningen av 350 jobb denna vecka. Andra företag i sektorn lider också av stark konkurrens, med komponenter för solcellssystem som främst kommer från Kina.

"De som verkligen vill stärka europeiska miljöteknologier måste också sätta de motsvarande investeringsincitamenten. Därför bör 'Made in Europe'-principen vara en nyckelkomponent i Österrikes finansieringskultur," förklarade vicekansler Werner Kogler. Klimat- och miljöminister Leonore Gewessler instämde och sade: "Med denna bonus stödjer vi företag i Österrike och Europa, vilket främjar inhemsk värdeskapande. Detta är bra för vår ekonomi och skapar samtidigt framtidssäkra och klimatvänliga jobb."

"Europa får inte vara naivt," sade arbets- och ekonomiminister Martin Kocher. Andra länder vidtar riktade åtgärder för att få ett strategiskt övertag, särskilt inom klimatskyddsteknologier. Med 'Made in Europe'-bonusen garanterar vi rättvis konkurrens och gör det möjligt för österrikiska och europeiska tillverkare att konkurrera på lika villkor. Vi fortsätter att förespråka en rättvis, regelbaserad, multilateral världsordning för handel på EU-nivå," avslutade Kocher.

Österrike inför "Made in Europe"-bonus för solcellssystem över 35 kilowatt

De första solpanelerna anslutna i Frankrike 1992 producerar fortfarande 79,5% av sin ursprungliga effekt

Den första solcellsinstallationen som anslöts till det franska elnätet, Phébus 1, togs i drift av föreningen Hespul 1992. År 2023 demonterades de 10 kvadratmeter stora panelerna, med mindre än 1 kW i effekt, och testades i ett laboratorium enligt internationella standarder. För detta test placerades solcellsmodulerna i en mörk kammare med kontrollerad temperatur och utsattes för en ljusblixt med en intensitet på 1000 W/m², och deras maximala momentana effekt mättes. Detta värde jämfördes sedan med det som mättes vid tillverkningen. Dessa tester möjliggjordes genom företags sponsring av certifieringsorganet Certisolis och företaget Isowatt, som respektive utförde panelblixtning och demontering-återmontering.

Resultaten visar att modulerna fortfarande producerar i genomsnitt 79,5% av sin ursprungliga effekt efter 31 års drift. Samma test genomfördes vid 20-årsmarkeringen av installationen, då panelerna producerade 91,7% av sin ursprungliga effekt. "Detta resultat överträffar tillverkarnas prestandagarantier, som vanligtvis garanterar en effektbehållning på 80% efter 25 år," noterade Hespul med tillfredsställelse.

I detalj minskar prestandan i genomsnitt med 20,5%, eller 0,66% per år över 31 år, och 1,11% per år under de senaste 11 åren. För samma serie moduler observerades två kategorier: en del med en betydande prestandaminskning efter 20 år (en tredjedel av de installerade modulerna), med i genomsnitt 33,9% över 31 år, eller 1,09% per år. Den andra delen bibehöll en prestandaminskning som var konsekvent med 2012 års tester, med i genomsnitt 13% över 31 år, eller 0,42% per år. Efter 31 år producerade modulerna 20,366 kWh för 882 Wc, eller 745 kWh/kWc/år.

"Dessa resultat bekräftar de från olika vetenskapliga studier i ämnet," fortsatte föreningen. Tester genomfördes också på en mer än 40 år gammal installation, Tiso, i Schweiz. Den observerade prestandaminskningen hos modulerna var i linje med de utlovade garantierna, från -0,2% till -0,7% per år. Studien visade att skillnaderna i prestandaminskning mellan modulerna huvudsakligen berodde på skillnader i tillsatser i inkapslingsmaterialets sammansättning från tre olika tillverkare.

En annan, nyare studie genomfördes på 1 700 platser i USA med en total effekt på 7,2 GW, som visade en medianförsämring på cirka -0,75% per år. Resultatfördelningen var ganska bred, med relativt heterogena populationer. Slutligen visade forskning på 4 300 bostadsinstallationer i drift i Europa, som använde olika databehandlingsmetoder, en medianförlust på -0,36% till -0,67% per år beroende på metoderna.

De första solpanelerna anslutna i Frankrike 1992 producerar fortfarande 79,5% av sin ursprungliga effekt

Siemens installerar solcellsparkering och 60 laddstationer för elbilar

Vid sitt huvudkontor i Milano på Via Ponte Nuovo har Siemens installerat ett nytt solcellssystem, som kompletterar de befintliga solcellssystemen på taket av två av dess företagsbyggnader. "Tillsammans producerar de årligen 930 MWh och bidrar därmed avsevärt till att minska koldioxidavtrycket för huvudkontoret i Milano över en total yta på över 5 500 kvadratmeter," uppgav företaget i ett pressmeddelande.

Denna nya installation är en del av Siemens resa mot koldioxidneutralitet år 2030 och har lett till att företagsparkeringen återöppnades, vilket omvandlade den till en solcellspark med en total genereringskapacitet på 456 MWh per år.

Dessutom har 60 nya VersiCharge-laddstationer för elbilar installerats, vilket ökar det totala antalet laddpunkter för elfordon till 120, var och en med en effektkapacitet på 11 kW.

"Utbyggnaden av solcellssystemet och tillgängligheten av laddstationer visar hur digitalisering och hållbarhet är oskiljaktiga i företagets DNA," uppgav Siemens.

Installationen av dessa laddstationer i det nya parkeringsområdet förbättrar den befintliga tillgången till laddstationer vid huvudkontoret, och betjänar både företags- och gästfordon. Idag finns det nästan 140 laddpunkter över hela Casa Siemens.

"Med solceller förbättrar vi vår energi-autonomi och våra tjänster till kunder och partners, medan de nya laddstationerna hjälper oss att elektrifiera hela vår fordonsflotta," sade Floriano Masoero, VD för Siemens Italien.

När det gäller solcellsparkeringsområdet slutförde ENVIarea snc för ungefär ett år sedan en studie om bländningsriskerna för solcellsinstallationen på taköverbyggnaderna på parkeringen på Via Werner Von Siemens i Milano, som betjänar Siemens anställda. Studien fokuserade på bländningsrisker för piloter och kontrolltornoperatörer på Linate-flygplatsen, närboende i byggnader och användare av allmänna vägar.

Slutligen, för cirka 12 månader sedan, tillkännagav Pradella Sistemi offentligt installationen av sitt nya EBS2k solcellsställ vid Siemens Industry-anläggningen i Milano. Detta pilotprojekt, initierat tack vare A2A, visar potentialen för solcellsglas från GruppoSTG – The Italian Photovoltaic Factory.

Siemens installerar solcellsparkering och 60 laddstationer för elbilar

Maysun Solar har specialiserat sig på att producera högkvalitativa solcellsmoduler sedan 2008. Förutom balkongsolkraftverket erbjuder Maysun Solar ett brett utbud av helsvarta, svart ram, silver och glas-glas solpaneler som använder halvklipp, MBB, IBC och HJT-teknologier. Dessa paneler erbjuder överlägsen prestanda och stilfulla designer som sömlöst smälter in i vilken byggnad som helst. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i många länder! Vänligen kontakta oss för de senaste modulofferten eller vid några PV-relaterade frågor. Vi ser fram emot att hjälpa dig.

Referens:

Jowett, P. (2024b, June 5). Freight costs edge toward pandemic levels, hitting solar module costs. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/06/05/freight-costs-edge-toward-pandemic-levels-hitting-solar-module-costs/

Jowett, P. (2024b, June 5). Electricity prices falling in most European markets. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/06/05/electricity-prices-falling-in-most-european-markets/

Enkhardt, S. (2024, June 7). Österreich führt „Made in Europe“-Bonus für Photovoltaik-Anlagen ab 35 Kilowatt ein. Pv Magazine Deutschland. https://www.pv-magazine.de/2024/06/07/oesterreich-fuehrt-made-in-europe-bonus-fuer-photovoltaik-anlagen-ab-35-kilowatt-ein/

Deboutte, G. (2024, June 7). Les premiers panneaux solaires raccordés en France en 1992 produisent encore 79,5 % de leur puissance initiale. Pv Magazine France. https://www.pv-magazine.fr/2024/06/07/les-premiers-panneaux-solaires-raccordes-en-france-en-1992-produisent-encore-795-de-leur-puissance-initiale/

Yjofsjqptq. (2024, June 10). Siemens installa un parcheggio fotovoltaico e 60 colonnine di ricarica elettrica. Pv Magazine Italia. https://www.pv-magazine.it/2024/06/10/siemens-installa-un-parcheggio-fotovoltaico-e-60-colonnine-di-ricarica-elettrica/

Du kan även läsa: