Innehåll:
- Varför är testning och certifiering av solpaneler så viktigt?
- Är de myndigheter som fastställer standarder för certifiering av solpaneler och för testning och certifiering desamma?
- Vilka är några vanliga certifieringar för solpaneler?
- Vilka är de ledande testnings- och certifieringsorganen för solpanelindustrin i Europa?
- Framtida trender inom certifiering av solpaneler
Varför är testning och certifiering av solpaneler så viktigt?
Testning och certifiering av solpaneler är viktigt av flera avgörande skäl:
Kvalitets- och säkerhetsgaranti: Testning och certifiering av solpaneler är avgörande för att säkerställa att dessa produkter uppfyller stränga kvalitets- och säkerhetsstandarder. Detta skapar förtroende hos konsumenter och företag avseende tillförlitligheten och säkerheten i deras investering. Säkerhet är av yttersta vikt eftersom solpaneler genererar elektricitet och möter olika miljöutmaningar, vilket minskar riskerna för elektriska och brandfaror.
Prestationsvalidering och miljöpåverkan: Testning av solpaneler validerar prestationsfaktorer som effektivitet, energiutsläpp och hållbarhet, vilka är avgörande för effektiva och tillförlitliga solenergisystem. Certifieringar säkerställer också efterlevnad av bransch-, nationella och internationella regler och standarder, vilket underlättar marknadsacceptans och tillgång till incitament. Det erbjuder konsumenterna försäkran om solpanelernas livslängd som är utformade för att fungera i över 25 år. Dessutom främjar certifieringar branschforskning, driver teknologiska framsteg och effektivitet, samtidigt som konsumenterna styrs mot miljövänliga val genom att bedöma miljömässig hållbarhet.
Sammanfattningsvis garanterar testning och certifiering av solpaneler säkerhet, kvalitet och prestanda, främjar förtroende för rena energikällor och stöder tillväxten inom solenergiindustrin.
Är de myndigheter som fastställer standarder för certifiering av solpaneler och för testning och certifiering de samma?
Organisationerna som fastställer branschcertifieringsstandarder för solpaneler och de testnings- och certifieringsorgan som vanligtvis är separata enheter med distinkta roller i certifieringsprocessen.
PV-industrins standardiseringsorgan för certifiering: Dessa är ideella eller statliga organ, som IEC, ISO, UL och NREL, ansvariga för att skapa prestanda, säkerhets- och kvalitetsstandarder för solpaneler. De fastställer krav för produkter att uppfylla globala och inhemska marknader. Deras roll är standardutveckling, inte testning. Utöver detta är CE och MCS mycket vanliga certifieringsstandarder för PV-industrin. CE (Conformité Européenne) -märkningen är en självdeklaration av tillverkare som indikerar att deras produkter överensstämmer med Europeiska unionens (EU) standarder och regler. MCS (Microgeneration Certification Scheme) är ett certifieringsprogram med bas i Storbritannien som säkerställer kvaliteten och prestanda för mikrogenerering och förnybara energiteknologier.
Test- och certifieringsorgan: Dessa är oberoende laboratorier eller organ, såsom TÜV SÜD, TÜV NORD, TÜV Rheinland, ECM och Intertek, auktoriserade att testa och bekräfta solpanelers överensstämmelse med specifika standarder och regler. De utför prestanda-, säkerhets- och kvalitetstester.
Vilka är några vanliga certifieringar för solpaneler?
Vanliga typer av standarder och certifieringar för solpaneler som finns i Europa inkluderar: IEC, CE, UL, ISO, MCS och UL.
1. IEC: International Electrotechnical Commission
International Electrotechnical Commission (IEC) är en ideell organisation som fastställer globala standarder för elektroniska enheter, inklusive fotovoltaiska (PV) paneler. Det är viktigt att notera att IEC inte genomför tester eller certifiering av paneler själva; i stället fastställer de standarderna som ska följas av andra testanläggningar.
(1) IEC 61215: Standarder för kristallina kisel-terrestriska PV-moduler
IEC 61215 är en grundläggande teststandard för bostads-solpaneler. Efterlevnad av IEC 61215-standarder innebär att en solpanelmodul har genomgått olika stressprov och visar hög kvalitet, prestanda och säkerhet.
IEC 61215-standarder gäller både monokristallina och polykristallina PV-moduler, vilka är de vanligaste typerna av solpaneler. För olika solteknologier, som tunnfilmssolprodukter, har IEC fastställt särskilda teststandarder (t.ex. IEC 61646).
Solpaneler som uppfyller IEC 61215-standarder genomgår omfattande tester, inklusive men inte begränsat till:
- Utvärdering av elektriska egenskaper (fuktigt läckström, isoleringsresistans)
- Mekanisk belastningsprovning (vind och snö)
- Klimattester (heta punkter, UV-exponering, fukt-frysning, fuktig värme, hagelslag, utomhusexponering)
- Dessutom hjälper IEC 61215-tester till att fastställa en panels prestandametriker under standardtestförhållanden (STC), vilka inkluderar temperaturkoefficient, öppen kretsspänning och maximal effekt.
Vad är standardtestförhållanden (STC)?
Bedömningar av solpanelsprestanda sker under kontrollerade laboratorieförhållanden som kallas Standard Test Conditions (STC). STC har ett standardvillkor: standardtestförhållandens lufttemperatur 25 grader, atmosfärisk massa AM1.5, 1000W/m2. Eftersom dessa förhållanden förblir enhetliga inom branschen möjliggör det jämförelse av prestandametriker, inklusive effektvärdering, moduleffektivitet, optimal spänning och mer, bland olika solpaneler.
(2) IEC 61730: Standard för säkerhet av PV-moduler
Liksom alla elektroniska enheter medför solpaneler risk för elektrisk chock om de inte konstrueras korrekt. IEC 61730 tar upp säkerhetsaspekterna av solpaneler, inklusive en bedömning av modulens konstruktion och testkrav för att utvärdera elektrisk, mekanisk, termisk och brandsäkerhet. PV-moduler som framgångsrikt klarar IEC 61730-testerna uppvisar en låg risk för dessa typer av faror.
(3) IEC 62716: Ammoniak-korrosionstestning av fotovoltaiska (PV) moduler
För individer som bor nära gårdar eller jordbruksområden är IEC 62716 avgörande för att bedöma en moduls motståndskraft mot ammoniakexponering. Även om de flesta användare kanske inte stöter på höga koncentrationer av ammoniak i relation till deras PV-moduler, bör de som installerar solpanelssystem i närheten av gårdar och boskap vara oroade. Ammoniak-korrosion kan påskynda paneldegradering, vilket leder till minskad elproduktion över systemets livslängd.
(4) IEC 61701: Testning av saltmistkorrosion
För de som har turen att installera solpaneler på strandnära platser rekommenderas det att kontrollera om panelerna framgångsrikt har klarat IEC 61701-testerna. Dessa tester innebär att panelerna utsätts för kontrollerade saltspray. Efter sprayningen inspekterar testarna modulerna för fysiska skador, som korrosion eller delaminering, och bedömer deras elektriska utdata och totala prestanda. Paneler som uppfyller kraven i IEC 61701-testningen är ett lämpligt val för solpanelssystem vid stranden eller de nära vägar där salt nivåerna är höga under vintern.
(5) IEC 60068-2-68: Testning av motstånd mot blåsand sand
Vissa solpaneler genomgår IEC 60068-2-68-testning för att utvärdera deras hållbarhet i sandiga ökenmiljöer. Frekvent exponering för slipande sand kan leda till fysiska eller mekaniska defekter över tiden. Därför, om du planerar att installera solpaneler i ett område som är benäget för sand- eller dammstormar, rekommenderas det att välja paneler som framgångsrikt har klarat dessa tester för att öka hållbarheten i ditt system.
Maysun Solar underkastar produktionsprocessen regelbundna inspektioner av externa organ som TUV och SGS. Våra produktionslinjer är automatiserade och detta realiseras genom hela processen, inklusive komponentkvalitetsinspektion samt kvalitetsinspektion under och efter produktionen. Alla glas-glas och enkelglas solpaneler från Maysun Solar har framgångsrikt klarat testerna för standarder för kristallina kisel-terrestriska PV-moduler, standard för PV-modulsäkerhetstestning, testning av saltmistkorrosion och ammoniak-korrosionstestning, och vi har erhållit de relevanta certifieringarna.
2.CE (Conformité Européenne)
Conformité Européenne (CE) fästs på produkter för att bekräfta överensstämmelse med de regler som fastställts av Europeiska unionen, och fungerar som ett autenticeringscertifikat. I det nuvarande sammanhanget omfattar det tillämpliga geografiska området Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), som omfattar inte bara de 28 medlemsstaterna i Europeiska unionen (EU) utan också inkluderar Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Turkiet. CE-märket betyder att produkten har tillverkats i enlighet med EU:s säkerhets-, hälso- och miljökrav.
CE-certifiering (Conformité Européenne) inom solpanelindustrin är en obligatorisk certifiering för den europeiska marknaden, tillämplig på solpaneler och deras relaterade komponenter och tillbehör. Denna certifiering säkerställer att produkterna uppfyller europeiska regler och säkerhetsstandarder, vilket gör att de kan säljas och cirkuleras lagligt på den europeiska marknaden. För distribution av dina solprodukter inom den europeiska marknaden är det absolut nödvändigt att erhålla CE-märkningen. Tillverkare måste genomgå en serie tester och bedömningar, inklusive elektrisk prestanda, mekanisk prestanda, brandmotstånd och väderresistensprovning, för att säkerställa produktens prestanda och säkerhet. Solpaneler som har erhållit CE-certifiering kan bära CE-märket, vilket indikerar deras överensstämmelse och förenklar processen att komma in på den europeiska marknaden. Denna certifiering bidrar till att öka produktens konkurrenskraft och ger försäkran om legalitet och säkerhet för användarna, och främjar därmed en omfattande adoptering av solpaneler på den europeiska marknaden. Alla Maysuns solpaneler (inklusive olika cellstorlekar som 166 mm, 182 mm, 210 mm-serien) är CE-kompatibla. Nedan visas de CE-certifikat som vi har erhållit:
3.ISO (International Organization for Standardization)
När det gäller ISO (International Organization for Standardization) certifiering, är det en internationellt erkänd certifieringsstandard som ofta används i fotovoltaik (PV) industrin. Tillverkare utnyttjar ISO-certifiering för att demonstrera överensstämmelse med en rad kvalitets- och miljöstandarder för sina solpaneler. ISO-standarder är globalt tillämpliga och omfattar olika domäner, inklusive kvalitetshantering, miljöhantering och livsmedelssäkerhet. Detta gör att tillverkare kan välja specifika ISO-standarder som är relevanta för fotovoltaiska produkter för att förbättra produktkvalitet, hållbarhet och miljövänlighet.
Vanligtvis utfärdas ISO-certifiering av oberoende tredjepartstestning och certifieringsorgan, vilket säkerställer objektivitet och trovärdighet i certifieringen. Inom fotovoltaikindustrin fokuserar till exempel ISO 9001 på kvalitetshanteringssystem, och ISO 14001 behandlar miljöhanteringssystem. Att erhålla ISO-certifiering hjälper tillverkare att öka sina produkters konkurrenskraft på den internationella marknaden, samtidigt som det förmedlar ett engagemang för produktkvalitet och miljö hållbarhet till konsumenter. Därför är ISO-certifiering allmänt antagen i fotovoltaikindustrin för att säkerställa att solpaneler uppfyller internationella standarder för kvalitet, prestanda och miljööverensstämmelse.
4.MCS (Microgeneration Certification Scheme)
MCS är certifieringsprogrammet för solpaneler i Storbritannien, men det sträcker sig utöver solpaneler till att inkludera andra mikrogenereringssystem som vindturbiner, värmepumpar och biomassa pannor. Syftet med detta certifieringsprogram är att säkerställa att dessa förnybara energiteknologier uppfyller specifika kvalitets- och prestandastandarder på den brittiska marknaden. Det är en del av den brittiska regeringens stöd för utveckling av förnybar energi, med målet att förbättra säkerheten och hållbarheten för dessa teknologier.
MCS-certifiering kräver att tillverkare och installatörer håller sig till särskilda standarder relaterade till prestanda, hållbarhet, elektrisk säkerhet och kompatibilitet med Storbritanniens elnät. För att erhålla MCS-certifiering måste solpaneler och andra mikrogenereringssystem genomgå utvärdering och granskning av oberoende tredjepartstestning och certifieringsorgan, vilket säkerställer oberoende och tillförlitlighet i certifieringen.
Betydelsen av detta certifieringsprogram ligger i det faktum att MCS-certifiering är en förutsättning för att dessa teknologier ska kunna komma in på den brittiska marknaden, och ger konsumenter förtroende för att de system de köper uppfyller höga kvalitetsstandarder. Detta bidrar till att främja en utbredd adoption av förnybar energi och främjar tillväxten av ren energiindustrin i Storbritannien.
5.UL: Underwriters Laboratories
UL, eller Underwriters Laboratories, är en global organisation för säkerhetscertifiering, med huvudkontor i USA. De tillhandahåller test- och certifieringstjänster för olika produkter, inklusive elektriska apparater, industriell utrustning och plastmaterial. UL-certifieringar, som UL 1703 och UL 61730, accepteras allmänt internationellt, inklusive i Europa, och används för att verifiera solpanelers elektriska och säkerhetsprestanda.
(1) UL 1703: Standard för säkerhet och prestanda
UL 1703 är en branschstandardcertifiering som säkerställer solpanelers säkerhet och prestanda. Paneler med UL 1703-certifiering genomgår klimat-, ålders- och säkerhetstester för att uppfylla kraven på mekaniska belastningar, brandbeständighet och elektriska faror. Den återfinns ofta tillsammans med IEC 61730 på solpanelers specifikationsblad, där UL 1703 krävs för nordamerikanska marknader och IEC 61730 erkänns globalt.
(2) UL 61730: Omfattande säkerhetskvalificering
UL 61730 kombinerar UL 1703- och IEC 61730-standarder och erbjuder ett omfattande tillvägagångssätt för internationell säkerhets- och prestandacertifiering för solpanelmoduler. Denna certifiering blir alltmer utbredd och kostnadseffektiv för tillverkare, vilket effektiviserar testprocessen, minskar antalet panelprover som krävs och minskar testtiden och kostnaderna för de som planerar att sälja på både nordamerikanska och internationella marknader.
Vilka är de ledande europeiska testnings- och certifieringsorganen inom PV-industrin?
I Europa är de främsta testnings- och certifieringsorganen för solpaneler TÜV SÜD, TÜV NORD, TÜV Rheinland, SGS, ECM och Intertek. Nedan följer en detaljerad introduktion till TÜV och SGS:
TÜV (Tekniska inspektionsföreningen)
TÜV (tyska: Technischer Überwachungsverein, engelska: Technical Inspection Association), översatt till Tyska tekniska inspektionsföreningen, är en inofficiell organisation i Tyskland som specialiserar sig på inspektion av produktsäkerhet och miljösäkerhet. Dess verksamhetsområde inkluderar inspektion av fabriker, motorfordon, energianläggningar, nöjesanläggningar, utrustning och produkter. Många av dess oberoende filialorganisationer ansvarar också för konceptuell forskning inom områdena energi och transport, lösning av miljöproblem och standardcertifiering.
Föregångaren till TÜV grundades 1866, ursprungligen med fokus på säkerheten på offentliga platser och arbetsplatser, särskilt säkerheten för utrustning, ångmaskiner och pannor. Redan 1870 fanns det 43 regionala TÜV:er, och namn som TÜV SÜD, TÜV NORD, TÜV Rheinland och TÜV Thüringen härstammar från olika regioner.
Efter årtionden av fusioner finns det för närvarande fem TÜV:er i Tyskland: TÜV SÜD, TÜV NORD, TÜV Rheinland, TÜV Thüringen och TÜV Saarland/SGS TÜV. Det finns också en österrikisk TÜV. Dessa organisationer delar samma varumärke men opererar oberoende som konkurrenter. De har etablerat "TÜV Markenverbund" (TÜV varumärkesförening) för att upprätthålla varumärkets rykte. Den största bland dem är TÜV SÜD Group, med över 24 000 anställda på mer än 1000 platser världen över. Den enda kommersiellt tillgängliga certifieringsorgan som matchar detta är SGS, med mer än 80 000 anställda.
TÜV säkerställer kvalitet, tillförlitlighet och prestanda för PV-system genom en rad tjänster, inklusive:
Testning och certifiering av solpaneler: Detta inkluderar stressprovning av solpaneler, kvalitetssäkringsåtgärder och mervärdestjänster som energiavkastningstester och kvalitetskontrollerade PV-moduler.
Energiklassificering och avkastningsmätningar för solpaneler: Dessa bedömningar bestämmer energiproduktionen från solpaneler och tar hänsyn till faktorer som temperatur, vinkel och bestrålning som påverkar modulprestanda.
Testning och certifiering av komponenter till fotovoltaiska moduler: Denna process verifierar om solpanelskomponenter som inverterare, anslutningsboxar och kontakter uppfyller säkerhets- och kvalitetsstandarder.
CSI (Certificazione Sicurezza Italiana)
Italiens CSI (Certificazione Sicurezza Italiana) är en säkerhetscertifieringstjänst som testar och certifierar produkter för att säkerställa att de uppfyller specifika säkerhets- och kvalitetsstandarder. CSI täcker ett brett spektrum av sektorer, inklusive byggmaterial, elektronik, maskiner och utrustning.
När det gäller brandcertifiering är CSI ansvarig för att testa produkter för brandmotstånd för att säkerställa att de överensstämmer med italienska och europeiska brandsäkerhetsstandarder. Detta kan inkludera en bedömning av materialets brännbarhet, flamhärdighet och prestanda i en brandsituation.
Produkter som får CSI-brandcertifiering visar att de har testats noggrant och uppfyller regelkraven, vilket är viktigt vid försäljning av produkter i Italien och andra krävande marknader. Dessutom hjälper CSI-certifiering till att öka konsumenters och affärspartners förtroende för produkternas säkerhet. Bilden nedan visar CSI-certifikatet som erhållits av Maysun Solars solpaneler:
SGS (Société Générale de Surveillance)
SGS är en multinationell grupp som specialiserar sig på testning, inspektion och certifieringstjänster med huvudkontor i Genève, Schweiz. Med standarder för nästan alla moderna produkter har den en mångfaldig kundkrets och enligt sin finansiella rapport 2021 sysselsätter den mer än 96 000 personer i mer än 2 600 specialiserade laboratorier och filialer över hela världen.
SGS erbjuder följande certifieringstjänster:
Certifiering av fotovoltaiska moduler: SGS tillhandahåller certifieringstjänster för solfotovoltaiska moduler. Detta inkluderar testning och verifiering av prestanda, kvalitet och tillförlitlighet för fotovoltaiska moduler. Målet med certifiering är att säkerställa att dessa moduler uppfyller internationella och branschstandarder för att garantera deras säkerhet och prestanda.
Elektrisk säkerhetscertifiering: SGS-gruppen genomför också elektrisk säkerhetscertifiering för att säkerställa att de elektriska komponenterna i fotovoltaiska system uppfyller relevanta säkerhetsstandarder. Detta inkluderar testning och certifiering av elektriska komponenter som inverterare, elektriska kontakter och anslutningslådor.
Systemcertifiering: Förutom modulcertifiering erbjuder SGS också certifieringstjänster för hela fotovoltaiska system. Detta säkerställer prestanda och tillförlitlighet för hela solenergisystemet.
Prestandatestning: SGS genomför prestandatestning av fotovoltaiska moduler för att fastställa deras faktiska energiproduktion och effektivitet. Dessa tester inkluderar vanligtvis elektrisk prestandatestning under standardtestförhållanden och prestandatestning under olika klimat- och miljöförhållanden.
Miljötestning: Fotovoltaiska system behöver fungera under olika miljöförhållanden. Därför genomför SGS olika miljötester för att säkerställa tillförlitligheten för dessa system under olika klimat- och väderförhållanden.
SGS Groups certifierings- och testningstjänster hjälper solenergiindustrin att säkerställa kvaliteten och prestanda hos sina produkter och system, vilket främjar hållbar utveckling av förnybar energi. Dessa certifieringar och tester är typiskt globalt erkända, vilket underlättar produktens inträde på internationella marknader och skapar kundförtroende.
Framtida trender inom certifiering av solpaneler
När vi går framåt kommer certifiering av solpaneler i ökad utsträckning att adressera korrekt förutsägelse av energiutflöde, med hänsyn till varierande klimatförhållanden, skuggning och geografiska platser. Säkerhetsinnovationer kommer fortsatt att vara kärnan i certifiering, och säkerställer att solsystem inte utgör några risker under installation, underhåll eller i nödsituationer.
Framväxten av "smarta" eller IoT-integrerade solpaneler kommer att leda till en närmare granskning av tillförlitligheten och säkerheten hos dessa integrerade teknologier, inklusive datatransmission, nätverkssäkerhet och prestandaövervakning. Certifieringsorgan kommer att spela en avgörande roll för att säkerställa beroendet av dessa avancerade system.
Hållbarhet kommer fortsatt att vara en primär oro, med fokus på återvinningsbarhet och avyttring vid livets slut för solpaneler. Slutligen kommer global harmonisering av certifieringsstandarder att minska marknadsfragmentering, och tillhandahålla konsekvens och förtroende för konsumenter över hela världen.
I grund och botten kommer framtidens solpanelcertifiering att präglas av anpassningsförmåga till nya solteknologier, prestandagarantier för konsumenter, och en orubblig engagemang för miljöansvar och säkerhet. I takt med att solindustrin expanderar, kommer dessa trender att forma marknaden och upprätthålla konsumenternas förtroende för solteknik.
Maysun Solar har specialiserat sig på att producera högkvalitativa fotovoltaiska moduler sedan 2008. Välj bland vårt stora utbud av helt svarta, svarta ram, silver och glas-glas solpaneler som använder halvklipp, MBB, IBC och Shingled-teknologier. Dessa paneler erbjuder överlägsen prestanda och stilrena design som smälter samman sömlöst med alla byggnader. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i många länder! Kontakta oss för de senaste moduloffertarna eller några PV-relaterade frågor. Vi ser fram emot att hjälpa dig.
Du kan också läsa: