Tillverkningsprocessen för solcellsmoduler: skärning av halvplåt

· Om solcellssystem

Effektivitet är alltid nyckeln till solcellsindustrin, men när cellernas effektivitet ökar ger den ökade strömmen i seriekretsen upphov till större resistiva effektförluster, vilket gör utvecklingen av cellmoduler till en flaskhals. Detta har lett till en flaskhals i utvecklingen av moduler. Nyckeln till att minska förlusterna har varit att öka effektiviteten, och detta har lett till skapandet av halvplåtmodulteknik.

broken image

Laserskärningsteknik


Halvcellstekniken använder i allmänhet laserskärning för att skära upp cellen i två identiska halvor längs en riktning vinkelrätt mot cellens huvudgitterlinje, som sedan svetsas i serie. Strömmen ändras till hälften av den ursprungliga strömmen samtidigt som samma utgångsspänning bibehålls, vilket avsevärt minskar effektförlusten.
Utifrån tror jag att du kommer att kunna se skillnaden mellan halvcellsmodulerna. På grund av den serie-parallella strukturens utformning är modulen delad i två i längdriktningen, vilket motsvarar två små moduler som är parallellkopplade, där strömmen dras från modulens baksida genom en sänkorem i mitten och leds in i den strömförbrukande utrustningen genom en tredelad kopplingsdosa.
De viktigaste typerna av skärutrustning som används inom solcellsindustrin är diamantskärningsmaskiner och laserskärningsmaskiner. Laserritning har blivit vanlig på grund av laserskärningens högre effektivitet och framväxten av tekniken för "icke-förstörande skärning".

Konventionell laserritningsteknik domineras av laser- och mekanisk skivningsteknik, som har en högre skadefrekvens än icke-destruktiv skärteknik och är känslig för skärande damm.
Icke-förstörande skärteknik ökar utbytesgraden till över 99 % och bygger på principen att använda en laser i kombination med ett kylsystem för att bryta cellen under termisk spänning och snabb kylning så att sprickan expanderar stadigt längs skärriktningen.

broken image

Skärningsprocess för halvplåt


I allmänhet är halvcellsskärning uppdelad i fyra steg: lastning, skärning, inspektion och insamling, och kräver 1-2 personer för att slutföra operationen.
Vid skärning av celler måste parametrar som lasereffekt och ritningshastighet ställas in enligt cellens storlek, tjocklek, förvrängning och kapacitetskrav. När de har ställts in matar operatören in de sammanställda cellerna i maskinen och transporterar cellerna till laserskärbordet med hjälp av en robotarm och ett transportband.
För att säkerställa cellernas stabilitet under skärningsprocessen är bordet utrustat med lufthål. Vakuumpumpen sätts igång och cellerna adsorberas och fixeras på konsolen. Efter skärningen inspekteras cellerna och de som klarar sig och de som inte klarar sig behandlas separat. Halvcellskärning är en kontaktfri process, vilket förhindrar skador och kontaminering av cellerna.

broken image

Vilka är fördelarna med halvcellsbatterier?

1. Mindre celler minskar förbrukningen av motstånd och ökar effektiviteten av solcellskonverteringen.
2. Mindre skuggningsområde minskar risken för heta punkter på grund av uppvärmning av solcellsmoduler i skugga.
3. Serie- och parallellkretsdesign för att minska modulens förluster vid felanpassning av strömmen på grund av inkonsekventa cellprestanda.
4. Den ökade spaltytan mellan cellerna möjliggör sekundär reflektion av ljus inom modulen, vilket förbättrar det optiska utnyttjandet.

broken image

Maysun Solar, som en PV-modultillverkare med 15 års professionell erfarenhet, har också ett brett utbud av halvcellsmoduler, om du är intresserad kan du klicka på knappen nedan för att lära dig mer om våra produkter, eller kontakta oss via WhatsApp.