Solpaneler, vanligen kallade fotovoltaiska paneler, genererar elektricitet genom att fånga upp och omvandla direkt solljus till energi. Eftersom solpaneler interagerar direkt med solen är många nyfikna på om lufttemperaturen har någon inverkan på hur solpaneler fungerar. Är t.ex. en solpanel mer eller mindre effektiv i en varm miljö? Temperaturen har en betydande inverkan på hur effektivt dina solpaneler fungerar, även om solens intensitet och varaktighet är viktigare.
Hur påverkas dina solpaneler av varm luft?
Många konsumenter är nyfikna på hur värmefluktuationer påverkar solpanelernas funktion. Solpaneler testas normalt vid 77°F och är klassade för maximal prestanda mellan 59°F och 95°F. På sommaren kan dock solpanelerna bli så varma som 149°F, men när denna temperatur uppnås kan panelens effektivitet minska.
Solpaneler har i allmänhet 3 temperaturkoefficienter: öppen kretsspänning, toppeffekt och kortslutningsström. När temperaturen stiger minskar solpanelens uteffekt. Solpanelens topptemperaturkoefficient är ca -0,34 ~ 0,44% / ℃, det vill säga temperaturen stiger, solpanelens kraftproduktion minskar, teoretiskt sett stiger temperaturen med en grad, kraftproduktionen av PV-kraftverk kommer att minskas med ca 0,44%.
Eftersom solpaneler kräver solsken för att fungera skulle man kunna tro att varmare luft skulle förbättra deras prestanda eller effekt, men så är inte fallet. Solpaneler behöver ingen värme i någon form, även om de använder solljus för att generera elektricitet. Under varma, torra dagar med temperaturer på 90 grader Fahrenheit eller mer, kan solpanelerna faktiskt arbeta med 10 till 25 procent lägre effektivitet.
Dina solpaneler arbetar mindre effektivt när den omgivande lufttemperaturen stiger. De flesta paneler börjar förlora ungefär 1% av sin toppproduktion för varje grad temperaturen stiger efter att de nått tre siffror. husägare som uthärdar svällande temperaturer sommartid kan förstå.
Men kom ihåg att solpaneler består av material som är otroligt starka och gjorda för att klara tuffa utomhusförhållanden, som stekheta sommardagar och iskallt vinterväder. Dessutom påverkar faktorer som lufttemperatur, läge, mängden direkt solsken och takmaterial hur varma dina solpaneler blir. Solentreprenörer med erfarenhet vet hur man väljer och installerar solpaneler för att minimera effekten av värme på solpanelernas effektivitet.
Hur påverkas dina solpaneler av kall luft?
Du kanske har hört personer ifrågasätta solpanelers effektivitet i kyliga klimat. Även om det inte är lika tydligt som varm luft, kan omgivande kyla också ha en inverkan på din solpanels prestanda. Vissa människor tror till och med att solpaneler slutar fungera när det är kallt ute. Alla dessa påståenden är felaktiga. Men det finns faktiskt inga bevis för att låga temperaturer har en direkt inverkan på solpanelernas effektivitet, de viktigaste faktorerna är skuggning av solpaneler av snö och is på vintern och kortare soltimmar.
Snö och is är ogynnsamma förhållanden som sänker solpanelernas effektivitet på vintern. Solpanelen är motståndskraftig. De är motståndskraftiga mot isskador. Efter en kylig natt behöver solcellerna helt enkelt lite tid för att tina. Dina solpanelers effektivitet minskar när de första solstrålarna träffar dem eftersom en del av solljuset blockeras av snö eller is, vilket sänker deras produktion. Solcellspaneler producerar ändå i genomsnitt upp till 80 % mer el på sommaren än på vintern. De främsta orsakerna är (som du säkert har gissat) kortare dagsljus varje dag och ett ökat molntäcke under vintern, vilket gör att den totala mängden el som genereras under vintern minskar.
Om himlen i allmänhet är klar kan den svala omgivande luften faktiskt öka produktionen. Enligt tester är solpaneler som mest produktiva vid 77 grader Fahrenheit.
Vad händer när solpanelernas temperatur stiger?
Det är bra att ha en gedigen förståelse för skillnaden mellan energin hos elektroner i lågenergitillstånd och elektroner i exciterat tillstånd om du har solcellspaneler installerade hemma eller planerar att skaffa några inom en snar framtid. Denna skillnad ligger till grund för den effekt som solpanelerna producerar.
Elektroner är fångade i ett lågenergitillstånd i en solcell. Det exciterade tillståndet, som dessa elektroner uppnår när de tillförs ytterligare energi, gör att de kan vandra och bryta bindningen. Ledning kan åstadkommas av elektroner som tillförts energi. De får den extra energi som driver dem till det exciterade tillståndet från antingen värme eller ljus (solljus).
Hur stor energiskillnaden (spänningen) är mellan dessa två tillstånd avgör hur mycket el en solcell kan producera. Genom att höja de bundna elektronernas energi ändrar en temperaturökning halvledarmaterialens egenskaper. Detta leder till att den energiskillnad som krävs för att nå det önskade tillståndet blir mindre, vilket sänker solpanelernas produktion och effektivitet.
Värmen från solen gör att solpaneler värms upp när de absorberar solljus. Kristallint kisel, en typisk komponent i solceller, gör inte heller mycket för att förhindra att de värms upp. På grund av kisels utmärkta värmeledningsförmåga ökar faktiskt solcellernas värmeutveckling snabbare under varma, soliga dagar.
Kort sagt, varmare solpaneler utnyttjar samma mängd solsken för att producera mindre energi.
Hur kan man minska värmepåverkan på solpaneler?
De flesta auktoriserade installatörer använder åtgärder för att förbättra den naturliga kylningen av solsystem eftersom de är medvetna om hur högre temperaturer påverkar energiproduktionen.
Att lämna minst 15 cm utrymme mellan taket och panelerna så att luft kan cirkulera från båda sidor är en rekommenderad metod för att maximera effektiviteten. Det är dock vanligtvis inte en smart idé att installera panelerna för långt bort från taket. Om öppningen är för stor kan löv och kvistar samlas under panelen och skada taket eller solpanelerna.
Markmonterade solpaneler är ett bra alternativ om du bor i en varm miljö eftersom de får det största luftflödet och därför håller en lägre temperatur.
Uppskattningar visar att på samma plats kan temperaturskillnaden mellan solpaneler som är fästa på taket och de som är placerade på marken uppgå till 10 °C (50 °F).
Det bästa alternativet är att köpa solpaneler med en temperaturkoefficient som är så nära noll som möjligt. Variationen i årlig total elproduktion kan vara betydande. Tillverkarens datablad är den bästa källan till information om panelens värmetålighet. Där används uttrycket "temperaturkoefficient (Pmax)". Detta är effektens temperaturkoefficient vid dess maximum. Den förklarar hur mycket el panelen förlorar för varje 1°C temperaturökning över 25°C. @ STC (modulens nominella effekt bestäms vid temperaturen för standardtestförhållanden).
Det kommer att finnas skillnader i temperaturkoefficienterna för solpaneler från olika tillverkare. Därför anger varje tillverkare av solpaneler ett värde för temperaturkoefficienten (Pmax) i produktinformationen.
I allmänhet ligger de flesta solpanelers koefficienter mellan -0,20 och -0,50% per grad Celsius. Solpanelen påverkas mindre av temperaturökningen ju närmare noll denna siffra ligger.
Om dina solpaneler t.ex. har en koefficient på minus 0,4 procent, kommer deras effekt att minska under varma dagar med nästan dubbelt så mycket som om deras koefficient bara var minus 0,2 procent per grad Celsius.
Vita eller ljusa tak reflekterar solljuset mer och värms inte upp som mörka tak, det är också ett smart och praktiskt sätt att minska temperaturen runt dina solpaneler.
Försök att välja att rengöra solpanelerna på morgonen eller kvällen. Se till att inte rengöra dina solpaneler under den varmaste delen av dagen, eftersom detta lätt kan få glaset att splittras och dina solpaneler kommer att skadas oåterkalleligt. Solpaneler utsätts inte för snabba temperaturväxlingar i ett vattenkylningssystem som de gör i ett sköljsystem.
Maysun Solars solpaneler kan effektivt minimera de negativa effekterna av temperatur på solpanelernas effektivitet. De allra flesta av Maysun Solars solpaneler har en PMAX-temperaturkoefficient på -0,34%/°C, så de arbetar mycket effektivt!
Den här kunden är väldigt smart, han målade under solpanelerna, vilket gör att kraftproduktionen är hög mitt på dagen och på eftermiddagen!
Maysun Solars shinglade solpaneler har ett elegant helsvart utseende som bättre passar europeiska arkitektoniska stilar. PMAX-temperaturkoefficienten för Maysun Solars shinglade solpaneler är -0,34%/°C, de arbetar vid lägre temperaturer och arbetar mer effektivt!
Sedan 2008 har Maysun Solar specialiserat sig på att producera solcellsmoduler av hög kvalitet. Vi har ett brett utbud av helt svarta, svarta ramar, silver, glasglas solpaneler som använder halvskärning, MBB, IBC och Shingled teknik att välja mellan, och de erbjuder överlägsen prestanda och snygg design som kommer att smälta in perfekt med alla byggnader. Maysun Solar har framgångsrikt etablerat kontor, lager och långsiktiga relationer med utmärkta installatörer i många länder! Välkommen att kontakta oss för de senaste modulofferterna eller andra PV-relaterade förfrågningar.
Du kanske också gillar :